Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako sa muruje plot na povodny stary murik?

Zdravim,

nedavno som mal moznost pozorovat murarov pri stavbe plota z betonovych tvarnic. Zaujalo ma, ze stavali na starom plotovom muriku, kde bol kedysi len pletivovy plot. Prvym krokom bolo ze murik vyrovnali ako tak novou vrstvou betonu, cca 10cm do salungu priamo na muriku.

Nasledne pridali roxory a potom sa uz murovalo klasicky na maltu, vyplnilo betonom atd. Zaujimalo by ma ako sa v takejto stavebnej praxi robi to "osadenie" roxorov, neverim, ze by sa babrali s chemickymi kotvami.

Napada ma, ze novu vybetonovanu vrstvu iba prevrtali az do povodneho muriku a roxory jednoducho natlkli kladivom. Pripadne nejake vrtanie a nasledne zalievanie, viete ako sa to zvykne robit, ak novy plot nema spadnut?

Dakujem

Předmět Autor Datum
Myslim ze si si odpovedal sam, podla toho popisu to staval Pat a Mat, takze roxory len zatlkli a bol… nový
poihu 08.04.2017 13:09
poihu
Z akého dôvodu by mal kompaktný kus plotu spadnúť? Myslíš vetrom, fujavicou, nárazom vozidla, tanku… nový
Nuda 08.04.2017 15:28
Nuda
Chemicka kotva by pri takomto kotveni bola znacne neekonomicka a dovolim si tvrdit, ze vacsina robos… poslední
Bas 10.04.2017 12:34
Bas

Myslim ze si si odpovedal sam, podla toho popisu to staval Pat a Mat, takze roxory len zatlkli a bolo vybavene. Chemicka kotva neni zrovna lacna zalezitost, takze to tam urcite nedavali. Keby som to mal robit ja, tak by som ten povodny murik uplne zrusil, alebo aspon z tych dier na roxory vysal prach a pred zatlcenim roxorov tam nalial nejake zriedene kasovite stavebne lepidlo pripadne cementovu kasu. Inac myslim ze sa predavaju prave aj take cementove lepidla urcene specialne na kotvenie veci podobne ako chemicka kotva, ale vacsinou to nikto nepouziva, aj preto ze specialnu stavebnu chemiu je casto tazko dostat, stvebniny to vela krat ani nenakupuju pretoze sa to malo predava a potom to casto vyhadzuju z dovodu expiracie - takze z toho maju len stratu.

Z akého dôvodu by mal kompaktný kus plotu spadnúť?

Myslíš vetrom, fujavicou, nárazom vozidla, tanku? Však samotná váha plotu, ak sedí na armovanom, betónovom venci (podklade) aj na pôvodnom podklade, drží fest.

Čo je dôležité. Správne sa pevný plot delí viazaním medzi nosné piliere, ktoré je nutné zaarmovať roxorom a vybetónovať základy piliera do spevnenej pôdy pod rozhranie mrazu (cca 60cm-80cm). Rozostup pilierov sa určuje podľa výšky plného plota.

Chemicka kotva by pri takomto kotveni bola znacne neekonomicka a dovolim si tvrdit, ze vacsina robosov s nou nevie pracovat, nieto este pracovat podla predpisov vyrobcu. Sam by som pouzil zrejme zalievkovu expanznu maltu, ktora je urcena presne na taketo kotvenie. Nepouziva sa podla mna preto co som uviedol vyssie, robosi s tymto nevedia poriadne pracovat, nasledne po tom v stavebninach nie je dopyt.

Mal by som este doplnujucu otazku, videl som ze medzi nosny zaklad a plotove tvarnice davali klasicku ipu ako izolaciu proti zemnej vlhkosti. Ako potom takyto plot vobec drzi? Iba na tych roxoroch? Predpokaldam, ze malta na IPU velmi neprilne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru