Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako spravne funguje termostat?

- Termostat OBECNĚ vypne při dosažení hodnoty nastavené teploty - to je jeho základní funkce. Také ale musí někdy zapnout...to je druhá jeho hodnota - "diference". Diference je údaj (udávaný ve stupních), který udává rozsah "nečinnosti" termostatu. Je-li diference 1°C, potom termostat sepne až v případě, že teplota klesne o víc než 1°C od nastavené teploty.
- Pokojový termostat takto reguluje - vysílá spouštěcí impuls - zdroj tepla, tedy Váš kotel. Omezuje maximální teplotu vzduchu v místnosti a znovu sepne, pokud se vzduch ochladí o "diferenci". Některé termostaty mají diferenci volitelnou (Váš ne), u podlahového topení mají termostaty i několik čidel: čidlo teploty vzduchu (jako ten Váš), čidlo teploty podlahy, čidlo venkovní teploty. S nimi potom vyhodnocuje jak spouštět kotel s ohledem na teplotu naakumulovanou v podlaze, tendencí venkovní teploty a aktuální teploty vzduchu, jako ukazatel tepelné pohody - pocitu tepla. (Teplo je pocit, teplota je technický údaj, podle kterého regulujeme :-D ) Některé "chytré" termostaty (Váš ne) začnou vypínat na chvíli kotel již v době, kdy se teplota v místnosti začne přibližovat nastavené požadované teplotě a čřekají, co to udělá - aby nedošlo k přetopení místnosti vlivem setrvačnosti topení (voda v radiátorech je ohřátá ikdyž termostat a kotel jsou už vypnuty).
- Kotel má také svůj termostat, ten ale omezuje maximální teplotu topné vody. Pokud teplota topné vody stoupne na stanovenou mez termostatu, kotel se vypne přes to, že místnost není ohřátá - podlaha ohřátá je a topí, ikdyž kotel je vypnutý. Termostat ale nesepne kotel ihned po poklesu teploty o "svoji diferenci": Protože by mohlo dojít k častému spínání, které kotel ničí, má kotel nastavenu ještě "minimální dobu klidu". Jestliže tedy teplota vody klesne pod diferenci příliš rychle, kotel mimo to měří ještě čas od posledního vypnutí a nastartuje až po uplynutí této doby.
- Stupeň výkonu kotle nastaví kotel sám tak, že měří rozdíl mezi skutečnou teplotou topné vody a teplotou nastavenou na svém kotlovém termostatu (maximální teplota topné vody). Jestliže je rozdíl velký, nebo dlouho trvá, než se teploty začnou přibližovat, kotel přepne na větší výkon.
- Soutěžit termostaty nemohou. Pouze omezují nejvyšší a nejnižší nastavenou mez. Ale tím, že jsou dva, dojde k vypnutí kotle v okamžiku, kdy JEDNA z teplot je dosažena a k sepnutí dojde až tehdy, kdy poklesly teploty OBĚ .

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny