Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Noční stolek - jak vyrobit

Ahoj, přemýšlel jsem, že bych vyrobil tento "jednoduchý" noční stolek. Tento sice svítí a je do zásuvky, ale o to mi nejde. Líbí se mi zejména jeho tvar.

Vzhldem k tomu, že nám zrovna nejvybavenější dílnu, vymýšlím jak ho vyrobit. Koupil bych desku cca 3 cm tlustou a doufám, že by mi jí nařesali v Bauhausu i s potřebnými úhly. Netuším, jestli umí řezat i zkosené hrany? Nevíte někdo?

Dále zda byste doporučili, jak jednotlivé díly k sobě spojit?

Děkuji za jakoukoliv radu.

Předmět Autor Datum
Já si nechávám řezat desky v truhlářství, nechvám si je tam i ohranit. Jelikož je to větší firma, ta…
Prasak 08.02.2017 15:42
Prasak
Lamino se vyrábí i v síle 36 mm.
Qikki 08.02.2017 16:19
Qikki
Nerozporuji, vycházím z toho, co mi nabídnuli v truhlářství. Určitě bude záležet na dostupnosti toho…
Prasak 08.02.2017 19:29
Prasak
SUper, děkuji za tip. A jak byste to pospojoval?
smerdar 09.02.2017 06:53
smerdar
Kolmé spoje dlouhým konfirmátem [33584-p9047950.jpg?crop ] zezadu bych je zajistil rohovníkem (plec… poslední
Prasak 09.02.2017 11:09
Prasak

Já si nechávám řezat desky v truhlářství, nechvám si je tam i ohranit. Jelikož je to větší firma, tak není problém si namalovat cokoliv jakkoliv, včetně zkosených hran a oblouků, mají na to vybavení a obvykle výběr z mnoha dekorů. Doma si to pak navrtám a složím sám. Jen jim přinesu plánek s okótovanými díly a označenými hranami.

Pokud to budeš dělat z lamina, tak nejtlustší lamino se dělá 25 mm, pokud chceš tlustší, tak se to dělá tak, že se spojí/slepí dvě tenší lamino desky a pak se to nařeže. Je to samozřejmě dražší.

Takže než bauhaus, navštiv odborníky s patřičným vybavením. Nevím, odkud jsi, ale možná budeš mít někde v dosahu jejich pobočku.

Pokud jde o spojení, tak možnosti jsou různý. Lepení na kolíky, šroubovat konfirmáty, ale především zajistit proti vylomení, to bych asi řešil pomocí kovových profilů zezadu (tedy od stěny). Upevnění do zdi třeba pomocí narážecích trnů. Rozhodně to nezkoušej upevnit do zásuvky, jak to tam mají na obrázku.

Nerozporuji, vycházím z toho, co mi nabídnuli v truhlářství. Určitě bude záležet na dostupnosti toho kterýho lamina v požadovaným dekoru. 36 mm už přece jen poněkud netradiční tloušťka. Já si nechávám řezat stolový desky právě z 25 mm verze, na nábytek tradičních 18 mm.

Kolmé spoje dlouhým konfirmátem
[33584-p9047950.jpg?crop ]

zezadu bych je zajistil rohovníkem (plechový výlisek), pokud možno dostatečně dlouhým, kvůli pevnosti. Při řezání lamina si můžeš pro tyto rohovníky nechat vydlabat drážky, aby to nevystupovalo ven a nedělalo to mezeru mezi poličkou a zdí.
[rohovniky.jpg]

Ke zdi bych chytil narážecím trnem, pokud nechceš, aby to bylo vidět:
[BMA476107_interstudio_sk.jpg]

Nejsem si jist napojením dílů pod úhlem 45°, takový jsem ještě nedělal. Pokud to však bude uchyceno do zdi, tím pádem to nebude vystaveno pohybům, mohly by stačit dřevěný kolíky a dostatek lepidla. Lepidlo samozřejmě do všech napojených ploch.

Vše potřebný najdeš buď v obchodě pro truhláře, kde určitě i poradí, nebo se prohrabeš sortimentem BauBau obchodů (ale i tam by mohli prodavači poradit, kde co mají).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru