Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Preco vyhadzuju diesle z miest

Krátká odpověď:
Zážehový motor dělá CO2 = globální oteplování. Vznětový dělá prach, NOx... = rakovina plic, problémy s dýcháním lidí u silnice.

Dlouhá odpověď:

CO2 je převážně globální problém (globální oteplování bla bla) a lokálně má dost nepodstatný vliv. "Není tolik jedovatý" a koncentrace se nedostává do stavu, aby to něčemu nějak hodně vadilo. CO2 je tedy snaha omezovat tak nějak celkově, ale kde ty emise vzniknou není až tak důležité.

Samozřejmě i spalováním benzínu vznikají další svinstva, ale je jich o hodně míň, než u nafťáku. Nafťák produkuje oproti zážehovému motoru víc oxidů dusíku a o hodně víc prachových částic. V případě sračkoidní nafty (ta se používá třeba do velkých lodí, to je průser v námořních přístavech) pak i oxidy síry.

Oxidy dusíku dráždí dýchací systém a příspívají ke smogu, prachové částice jsou karcinogenní a taky vyvolávají dýchací obtíže. Benzín obojeho dělá mnohem míň (nebo vůbec) a proto je do města vhodnější. Na dálnici je prach celkem fuk, proto je na dálnici lepší ropák (vyrábí míň CO2).

Staré ropáky (Euro 3 a starší) většinou nemají moc pořešené omezení těchle emisí, u novějších už jsou různé filtry pevných částic, vstřikování močoviny atd., ale ani to neomezí třeba ten prach úplně. Ty prachové částice jsou od nějakých nanometrů až po milimetry a ty malé se prostě filtrují blbě.

Další problém je skutečné dodržování těch limitů. To co nastavila EU je nereálné a nesmyslné a nelze toho v provozu dosáhnout. Situace se teda má následovně: Automobilka upraví SW tak, aby prošel na testu, ale v realitě emise dělá. Koupí si ho majitel, kterému vadí, že to hodně žere a málo jede, tak ucpe EGR ventil, vykuchá FAP a provede chiptuning. A máme motor EURO 0. Nedělají to samozřejmě všichni, ale ono stačí ten FAP prostě neřešit (ať už z lenosti, nebo proto, že stojí desítky tisíc) a nefunguje tak, jak má.

Nafťáky tedy do města nepatří, patří do rodinného auta na dovolenou/k babičce/na chatu, kde by je šlo považovat i za ekologičtější a proto se je snaží ze spousty měst vyhazovat. IMHO problém byl už v tom, že EU hodně zařízla před pár lety benzíny (kvůli CO2), lidi nakoupili ropáky a ukázalo se, že zaříznutí benzínů se nedomyslelo a je to aspoň stejně blbé, ne-li horší.

Ohledně krouťáku neporadím, to není můj obor.

edit: Samozřejmě v tom všem bude mít někdo svoje ekonomické zájmy, jako ostatně ve všem. Nedělám si iluze, že by to bylo pro dobro lidu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny