Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solární, teplovzdušné kolektory RMS

Zdravím pánové. Rád bych Vás požádal o zkušenosti, recenze s teplovzdušnými kolektory. Uvažuji o koupi RMS classic VH10K. Rád bych věděl jaká je spokojenost, v jakých světelných podmínkách to pracuje (přeci jen v zimě zas tolik toho slunce není - samá oblačnost, inverze). Naopak co s tím v létě apod. Primárně to má vysušit chodbu se schodištěm, kde se nemohu zbavit vlhkosti, ale zároveň chci tu chodbu vytápět (pokud by přivádělo teplý vzduch lépe, klidně pouštět i do pokojů). Nějaké informace od prodejců mám. Rád bych ale i od uživatelů. K vytápění používám kondenzační kotel, v pokojích jsou samozřejmě radiátory. Chodba je však studená a vlhká. Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak máš nevyužitú stenu o veľkej ploche situovanú na juh je tento druh teplovzdušného prikurovania ve… poslední
Nuda 12.01.2017 19:39
Nuda

Ak máš nevyužitú stenu o veľkej ploche situovanú na juh je tento druh teplovzdušného prikurovania veľmi výhodný a úsporný. Ventilátor nasáva ohriaty vzduch z hornej časti miestnosti preženie ho spoza sklo a tmavú plochu a tlačí ho napríklad aj k podlahe.

V lete je možné využiť stúpajúce teplo k reverznému nasávaniu chladného vzduchu zo severnej strany interiéru alebo sklepenia a vyfukovať ho komínovým efektom cez kolektor do vonkajšieho ovzdušia čím sa zabezpečí bezprievanové odvetrávanie interiéru. (aj bez pomocného ventilátora). Ideálne pri vlkom byte kde sa hodne perie a suší.

V zime je náklon Zeme voči Slnku ideálny, tesne nad obzorom, čím dopadajú lúče vo vhodnom uhle na vertikálnu stenu osadenú kolektormi.

Len cena kolektorov je neúmerná k pomeru získaného tepelného výkonu. (Ak bývaš v zahmlenej doline alebo pod horami, moc si od toho nesľubuj).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru