Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimní náplň do ostřikovačů.

Ten článek je dost hodně nepřesný. To, co je tam nazýváno efektivní teplota, se udává častěji jako pocitová teplota.
Jedná se o to, že pokud je při dané teplotě vítr, tak za jedno snadněji vzduch proniká oblečením a tím ochlazuje tělo snadněji než za bezvětří. Na nechráněných částech těla větrem dochází k odvodu tělem ohřátého vzduchu a náhradě studeným, zatímco za bezvětří se vrstvička ohřátého vzduchu drží částečně u těla. Ofukování větrem, tedy vzniká dojem, že je větší zima.
Pro neživé materiály platí, že pokud jsou teplejší, než vzduch, ochlazují se a platí pro ně stejný princip jako pro nechráněné části těla, je za větru teplo lépe odváděno. Pokud by hmota byla zaizolována částečně prodyšnou izolací, platí stejné jako pro tělo v oblečení.
Ale neživá hmota nemá pocity, proto pro ni neplatí "pocitová teplota".
Hmota se ve vzduchu, pokud se neuplatní další fyzikální vlivy (viz níže), nemůže o vzduch ochladit na nižší teplotu, než má vzduch. Proudění vzduchu může pouze ovlivnit rychlost, jakou se těleso ochladí na teplotu vzduchu. Nikoliv na teplotu nižší.
Proč tedy voda na skle zmrzne? A to třeba v případě, že je venku minus pět stupňů a směs v ostřikovači máme na minus deset?

To se právě uplatní ty další fyzikální vlivy. Mrazuvzdornost směsi je zajištěna převážně obsahem lihu. Jak známe, líh se odpařuje mnohem rychleji než voda. Odpařováním kapaliny je spotřebováváno skupenské teplo, proudění vzduchu odpařování urychluje. Tím kapalina na skle snižuje teplotu pod úroveň teploty vzduchu. (princip tepelného čerpadla). Tím, že se ale líh ze směsi odpařuje, zůstává ve směsi více vody a směs strácí mrazuvzdornost.
Tedy zjednodušeně, směs zrátou lihu ztrácí mrazuvzdornost a odpařením lihu se navíc sníží teplota (skupenské teplo). -- Okno zamrzne.
To je skutečný důvod proč okno zamrzne. Pokud by například ve směsi byl místo lihu použit glykol, k zamrznutí by nedošlo, ani za velkého proudění vzduchu.
Dokonce by při velkém proudění mohlo dojít k odpařování vody ze směsi a mrazuvzdornost by se zvyšovala.
Glykol však použít nelze pro jeho jedovatost (v malém množství se přidává, právě kvůli výše popsanému efektu, snižuje odpar lihu), navíc na skle se chová jako mastnota.
To je tak asi všecho, co vím o zamrzání nemrznoucí směsi na okně.
:-):-):puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny