Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ziarovky odolavajuce prapetiu

zdravim, viete mi poradit? v celom dome nam stale strielaju ziarovky, pravdepodobne mame prepatie v zasuvkach... existuju nejake ziarovky, ktore by vedeli tomuto odolat? lebo nestacime to kupovat a uz mi to vazne lezie na nervy a aj penazenka je proti ... diky

Předmět Autor Datum
Dobrý den,jaké žárovky,kdy to začalo,fungovalo to tak jak je nyní zapojeno někdy správně,popište pří…
Lubomír 04.01.2017 09:03
Lubomír
Vyskúšaj LED, alebo žiarivky. Ešte aj šetríš na spotrebe. Žiarovky aj tak postupne zmiznú z obchodov…
ok 05.01.2017 01:07
ok
To je dobrý nápad, polovodiče a ostatní diskrétní elektronika doslova milují přepětí a navíc v přípa…
dežo 06.01.2017 08:37
dežo
Prosím menej irónie. LED žiarovky a rovnako aj tzv. úsporné žiarivky majú na vstupe polovodičový men…
ok 06.01.2017 12:05
ok
jj. Teda je to v kazdem okamziku krome vypadku 230 +10%/-15%V, s tim ze dlouhodobe by to melo byt je…
bahno 06.01.2017 13:02
bahno
Nezpochybňuji, že žárovky by měly plnit evropské normy na limity napájení a za těchto podmínek správ…
J_K 06.01.2017 16:35
J_K
Na začiatok aspoň zmerať napätie v zásuvkách. Takisto môžu byť divné aj tie žiarovky, kúpiť iné obyč…
čitateľ 06.01.2017 10:02
čitateľ
EON,nebo ČEZ na požádání nechají změřit hodnoty napětí a bude-li chyba v rozvodné síti,poskytovatel…
kozakl 06.01.2017 16:01
kozakl
Ak strieľajú, máš doma vákuum. Zaleť s chalupou z Vesmíru nižšie k Zemi. poslední
Nuda 07.01.2017 09:24
Nuda

To je dobrý nápad, polovodiče a ostatní diskrétní elektronika doslova milují přepětí a navíc v případě jimi osazených žárovek tyto skoro nic nestojí.
Já bych ale přecijen spíše napřed řešil příčinu. Pokud je v celém domě přepětí, je to možná chyba na transformátoru, kterou musí odstranit dodavatel energie(přijedou, osadí do sítě jakýsi přístroj, po pár dnech si jej odvezou, vyhodnotí údaje, provedou úpravu na transformátoru a je po problému). Také ale může být problém v rozvodné síti domu a to může být i nebezpečné. Takže nejprve bych zkontroloval dotažení všech svorek v páteřním vedení rozvaděče a na světelných okruzích. Pokud by bylo vše v pořádku, tak bych se obrátil na revizního technika, ať systém proměří. A nakonec, pokud je skutečně příčinou přepětí od zdroje, bych se tedy obrátil na dodavatele.

Prosím menej irónie. LED žiarovky a rovnako aj tzv. úsporné žiarivky majú na vstupe polovodičový menič, ktorý musí spĺňať podmienky certifikátu CE a teda aj limity napájacích napätí v Európe. U nás to je (alebo aspoň pred pár rokmi bolo) 230+10%/-5%, tzn. max. 253V. Dežo, môžem Vás potešiť, že rôzni výrobcovia LED žiaroviek zaručujú funkčnosť až do 260, resp. 265V. Toľko by sa nemalo vyskytnúť ani na svorkách trafostanice.
Pozn.: Nemýľte si značku CE (Conformité Européenne) so značkou CE (China Export). Je tam istá odchýľka v grafike, ale hlavne v kvalite výrobkov s tým označením.

jj. Teda je to v kazdem okamziku krome vypadku 230 +10%/-15%V, s tim ze dlouhodobe by to melo byt jeste o neco prisneji.
Ale zmeril bych to napeti, jen tak orientacne, kolik tam tak je, stavaji se ruzny veci a pokud by tam bylo vic, nechal bych dodavatele ubrat, zas tak zasadni problem to neni, parta dvou techniku to ma za 15 minut i s vypinanim a zapinanim VN casti.

Nezpochybňuji, že žárovky by měly plnit evropské normy na limity napájení a za těchto podmínek správně fungovat. Jenomže já ani vy nevíme, jestli je napájecí napětí u tazatele v mezích normy, přičemž vzhledem k uvedeným problémům je dost pravděpodobné, že v normě není. Pokud z normy vybočuje, pak může mít žárovka certifikáty jakékoli, přesto se z ní v krátké době stane nebezpečný odpad, jako z každé jiné.
Takže mně přijde logické a ekonomické napřed prověřit vstupní podmínky a až pak osazovat třeba i podstatně dražší žárovky, než naopak.
Mimochodem, mám doma různé druhy LED žárovek a u všech je specifikovaný rozsah napětí 220-240V. Fungují bez potíží. Avšak problém zpravidla není ve stabilně vyšším napětí, problémy způsobují hlavně napěťové rázy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru