Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ocel na kovacske nastroje

Zdravim,

Kde by som zohnal nejaku ocel, vhodnu na vyrobu kovacskych kliesti, kladiv, priebojnikov a inych nastrojov ? Nieco mam, nieco viem kupit, ale potrebujem aj nieco dorobit.
S kovanim len zacinam, tak nemam prehlad kde zohnat vhodne materialy.
Samozrejme kovosrot, ale co tam hladat ?

Napadlo ma na klieste napriklad automobilove pruziny. Z coho ale vyrobit kladiva, sekace a ostatny tvrdy material ? Zvlast potrebujem dierovac, na vyrobu dier do kladiv. Nejaku ziarupevnu ocel ...

Diki za napady.

Předmět Autor Datum
hutnicky-material
Nuda 24.12.2016 16:27
Nuda
No to mi absolutne nepomohlo... Ja ako viem ze je mozne kupit roznu ocel, aj ked dakedy velmi tazko…
Matfej 24.12.2016 16:54
Matfej
Tak na nastroje, podla toho ake budes potrebovat ocel triedy 12 az 19, konkretne aku podla toho co o…
poihu 24.12.2016 20:16
poihu
A co železniční Koleje? Péra moc vhodná nejsou.
Kenav 24.12.2016 21:36
Kenav
No, kolajnice by sa asi trocha horsie opracovavali (nemam buchar). Este by som vedel zohnat polotova…
Matfej 25.12.2016 07:35
Matfej
V první řadě jde o to, že nástroje se mají vystavovat horku výhně co nejméně - slouží jen k vložení,…
Kachlík 25.12.2016 13:57
Kachlík
Zdravím,pěkné svátky a tu něco máte: http://www.tumlikovo.cz/velky-prehled-materialu-pr o-vyrobu-na…
trtr 26.12.2016 11:31
trtr
Ferona, tam možno nájdeš to, čo hľadáš. poslední
susker 15.01.2021 22:02
susker

No to mi absolutne nepomohlo...
Ja ako viem ze je mozne kupit roznu ocel, aj ked dakedy velmi tazko v malom mnozstve. A zvlast naprikald polotovary vhodne na kladiva, sekace, priebojniky, tak to ani neviem ci by som pozhanal.
Ale pytal som sa na nejake veci z kovosrotu, komponenty aut, strojov, ktore pozhanat a ktore by boli vhodne na spomenute nastroje. Odkaz na distributora ocele (naviac, uslachtilu maju len plechy ) mi je uplne na houby.

Tak na nastroje, podla toho ake budes potrebovat ocel triedy 12 az 19, konkretne aku podla toho co od toho budes pozadovat. Pozri tu nieco najdes. Ale aj ked budes vediet aku tak ti to zrejme moc nepomoze, pretoze na srotaku nezistis co je to presne za ocel, mozes len odhadovat, to by si musel davat robit analyzu spektrometrom kazdeho kusu aby si vedel aka ocel to je. Ale tak zjednoduzene sa da povedat ze na srotaku co najdes tak rozne vinute pruziny z aut alebo listove byva najcastejsie 13180, 14260 alebo 15260. Ak najdes nejake vyhodene strizne nastroje a pod tak to bude nejaka 19 trieda, v pripade nejakych kotlov zasa ziaruvzdorna kotlova ocel a pod. A zohnat niekde nejaku konkretnu ocel v malom je vacsinou dost problem.

No, kolajnice by sa asi trocha horsie opracovavali (nemam buchar).
Este by som vedel zohnat polotovary na sustruznicke noze, to je rychlorezna ocel. Ta by mala byt pomerne ziarupevna. Otazka je, ci sa to vobec da kovat. V kat. listoch maju tieto ocele teploty kovania kludne cez 1100 st. C Zalezi samozrejme od typu. Ide to spracovat ? Z tohto typu ocele by som chcel hlavne trne na prerazanie otvorov a cepele na sekanie za tepla. Alebo je to somarina ? Da sa HSS kovacsky zvarit ? Alebor acej pouzit klasicke pilniky ? Len tie sa teplom popustia.
Potom ma este napadli nejake hriadele z aut, tie by mali byt pevnejsie.

A tie pruziny su preco zle na klieste ? Myslel som, ze na klieste sa hodia.

Ta kolajnica je inak z coho ?

V první řadě jde o to, že nástroje se mají vystavovat horku výhně co nejméně - slouží jen k vložení, vytažení a přidržení na kovadlině/pod bucharem. Možná by stálo za to projít inzeráty, jestli něke někdo nemá po předcích nějaké zbytky vercajku z kovárny, ušetřilo by to asi pár starostí s tím, jak to vyrobit…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru