Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hadicová vodováha

Budete mě mít za úplnou trubku, ale složitý mechanismus hadicové vodováhy mi nedá pokoje... Jak s mí měřit je mi jasné, jak funguje taky. Ovšem nastala zrada.

Pokud mám hadic spuštěnou dolů z okna, potřebuju přemeřit výšku trámu na protilehlých stranách domu. Hodí m ito rozdíl mezi hladinama cca 7cm (skleníky vedle sebe). Bublina, řekl by jeden. Proklepu hadic - nic. Vylil jsem obsah, naplnil novou vodou s fridexem - a rozdíl je naprosto stejný, 7cm. Bublina, řekl by jeden. I vytáhnu hadic nahoru - a asi v půlce tahání se hladina srovnala - tak dobrý, bublina asi utekla. Spustím hadici dolů - a mm zase 7cm rozdílu. Kus ledu nebo nějaký bordel, řekl by jeden. Propláchnu hadici v teple, znovu naplním - a co byste řekli? Jsou tam. 7cm. Povytáhnu hadici - a je to srovnaný, spustím hadici dolů a jsem o 7cm vedle. A znovu a znovu.

- plním vždycky jedním koncem, aby stačil utíkat vzduch, voda si v klidu dojede do druhého skleníku a ustálí se o 7cm jinde
- hadice je průchozí, nezamotaná
- konce mám povolené, průchozí

Chtěl bych srovnanou hladinu, ale jak, když aktivně vzdoruje? :-D

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
na toto si spomínam niekedy v minulom tisícročí keď môj otec staval dom ktorý som zdedil sme to použ…
Majo Juro 18.12.2016 19:26
Majo Juro
Vy raději nikomu nic neraďte a s vašimi rodinnými "úspěchy" práce se šlaufkou bych se na vašem místě…
dežo 18.12.2016 22:22
dežo
ohýbání roviny vodní hladiny, V místě, kde jsem kdysi míval ony Poirotovy šedé buňky mi sedí vzpo…
čumil_old 19.12.2016 13:24
čumil_old
taktiež si pamätám že svetlo ide len rovno Tak ani toto tvrzení není pravda.
ms 19.12.2016 20:15
ms
Ne ?
CreativanDevil 20.12.2016 16:22
CreativanDevil
Ne. Napriklad cocka, hranol, fata morgana... Rovne pouze homogenim prostredim.
bahno 20.12.2016 16:28
bahno
Světlo jako samo takové jde furt rovně. Akorát v závislosti na prostředí se ohýbá. Nemám pravdu ?
CreativanDevil 20.12.2016 18:23
CreativanDevil
Áno, ide rovno a cestou sa ohýba. Podobne ako voda v tejto hadici. nový
čitateľ 20.12.2016 18:37
čitateľ
Dyť se furt ti záhadologové dušujou, jak jsou pyramidy stavěné přesně. Orientace na světové strany m… nový
ml1 11.08.2020 14:52
ml1
Naprostý souhlas. Prostě,kdo umí,ten umí.Kdo neumí,tak čumí. A mele kraviny. nový
Speed-pája 11.08.2020 12:03
Speed-pája
Jste mimo, šlaufkou to nemohlo být, jen jejím neodborným použitím. Ve strojařině se tenhle princip p… poslední
umfa 11.08.2020 23:03
umfa

na toto si spomínam
niekedy v minulom tisícročí
keď môj otec staval dom
ktorý som zdedil
sme to používali (mal som 8 rokov)
výsledok pri prerábaní (možno poterári boli šikmý)
cca 5 cm rozdiely
nie na miestnosti 5x5 metrov po diagonále
ale na dvoch metroch

proste katastrofa
ak by som niekedy niekde niekoho videl že to ešte používa
tak ho nakopem, vykopem, a ešte vyhodím zo stavby
a pod krkom by mal uviazaný na pevno kravatový uzol
veď viete z čoho
v dnešnej technickej dobe toto asi patrí do múzea

prosím neukameňujte ma za názor
vy ste neprerábali dve poschodia v rodnom dome
na tie nerovnosti sa nedalo použiť ani linoleum
a to nevravím ani o nábytku

z fyziky ZŠ si pamätám že voda nemusí byť v rovine
hovorí sa tomu geoanomália
taktiež si pamätám že svetlo ide len rovno
proste žiadne zakrivenie

Vy raději nikomu nic neraďte a s vašimi rodinnými "úspěchy" práce se šlaufkou bych se na vašem místě vůbec nechlubil. Zvládnout s hadicovou vodováhou rozdíl 5cm na 2 metrech, na to je třeba opravdu "talent" od přírody. Při dodržení pár základních pravidel práce se šlaufkou se dosahuje přesnosti 1-2mm na téměř libovolnou vzdálenost. Oproti kutilsky dostupným křížovým laserům a vodováhám, které mají přesnost od 0,5mm/m výše. Tzn. na 10m může být odchylka 5mm i více, přibývající s rostoucí vzdáleností. Nemluvě o sčítaných odchylkách při nastavování. Křížový laser samozřejmě používám k naprosté spokojenosti, ale na větší vzdálenosti a hlavně měření členitých konstrukcí většinou beru šlaufku.
Nevím jakou školu jste navštěvoval a jestli vaším fyzikářem nebyl nějaký esoterik, ale myslím že pokud už dochází k ohýbání roviny vodní hladiny, tak za tím nestojí žádné "geoanomálie", ale tvar planety s gravitačním centrem, případně slapové jevy. Ale tam se jedná o vzdálenosti stovek a tisíců km, což asi pro účel měření hadicovou vodováhou můžeme v klidu vynechat. Jsem toho názoru, že kdo má obě ruce levé a hlavu blbou, tomu nepomůže ani nivelák za 100 tisíc.

 ohýbání roviny vodní hladiny, 

V místě, kde jsem kdysi míval ony Poirotovy šedé buňky mi sedí vzpomínka na tvrzení, že při stavbě pyramid došlo k nepatrné nevodováze vlivem větru, který tlačil hladinu v příkopu s vodou před sebou.

Dyť se furt ti záhadologové dušujou, jak jsou pyramidy stavěné přesně. Orientace na světové strany má prý chybu několik úhlových minut (měřeno proti tomu, jak byly kdysi, k těm současným je to hodně šejdrem i když oni 3 stupně (nebo tak nějak) taky nejsou žádná velká míra). Co mě spíš dostalo, že jedna zeměpisná souřadnice nějaké pyramidy odpovídá rychlosti světla na dost desetinných míst tedy něco jako 29,979245°. No kdyby předtím nevykládali, jak základní jednotkou bylo něco jako faraonova stopa odvozená od obvodu země (podobně jako náš metr jenom to byl jiný díl ne desetitisící část kvadrantu) a jak tím způsobem zakódovali do stavby pí, e, vzdálenosti planet a já nevim co všechno a dnešní jednotkou je metr (rychlost světla tak jak ji známe je v metrech za sekundu). Takže by se musely pokrátit vztahy mezi dalšími jednotkami té doby a našimi (úhlové míry (pokud vím, přirozenou jednotkou je radián (ještě přirozenější by bylo udávat část kruhu desetinným číslem s tím, že plný kruh je 1, jak se to používá třeba v počítačovém zobrazení), stupně vychází z volby rozdělit kruh na 360 dílků a jiná civilizace si může zvolit jiné číslo) a časové jednotky (které opět u nás vychází z volby rozdělit den na hodiny, minuty a sekundy, tedy 12 hodin, 1440 minut nebo 86400 sekund za den)) a to by ještě nestačilo, protože zeměpisné souřadnice jsou vztažené k nějakému referenčnímu bodu, a těch souřadnicových systémů jsou troufnu si říct stovky, volba referenčního bodu také nemá žádné rozumné opodstatnění, kromě toho, že by to měl být střed Země.

Jste mimo, šlaufkou to nemohlo být, jen jejím neodborným použitím. Ve strojařině se tenhle princip používá pro vyrovnání loží dlouhých strojů (třeba 8 metrů dlouhého soustruhu) a tam se pracuje s přesností na setinu milimetru. Je fakt, že při téhle citlivosti se už musí hlídat teplota (aby voda v jedné části neměla vyšší hustotu), nesmí být průvan (aby nevznikl gradient tlaku vzduchu), voda musí být destilovaná a odplyněná, nesmí na ni svítit slunce ani silné umělé světlo, ale ani kdyby se tohle všechno zanedbalo, nebude chyba v řádu centimetrů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru