Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hadicová vodováha

Evidentně nevíte jak se šlaufka používá. Žádný rozdíl hladin ani při měření trámů ani ničeho jiného se nekoná. Hladiny v trubicích musí být VŽDY srovnané v jedné rovině.
Před započetím měření VŽDY zkontrolat, a to tak, že je v jedné ruce držím srovnané vedle sebe, druhou rukou povolím horní uzávěry a kontroluji, zda jsou hladiny srovnané. Zároveň je to kontrola, zda je v hadici správné množtví vody, tedy přesně v polovině obou skleněných trubic. Pakliže mám hladiny srovnané, ponechám již povolený uzávěr a předám jeden konec kolegovi, přičemž oba dbáme aby trubice zůstaly v jedné úrovni. Jinak by voda mohla vytékat a to nechceme. Pak tedy jednou rukou držím trubici a druhou rukou zalomím hadici kus za trubicí. Kolega také. Nyní můžeme klekat, lézt se šlaufkou po štaflích a vůbec tropit všelijaké vylomeniny a voda neteče.
Jdeme měřit. Kolega se postaví k narýsované čárce (vágrysu)((např.)), prostě nějaké rovině, kterou je třeba přenést třeba do jiné místnosti. Přiloží trubici hladinou na čárku. Já ve vedlejší místnosti přiložím trubici zhruba do úrovně kde myslím že je rovina. Dáme se info povelem "měříme" a uvolníme zalomenou hadici. Teď musím rychle reagovat a jestli mi voda v trubici začne kvapem ubývat až skoro zmizí, musím bleskově trubicí dolů, abych si udržel viditelnou hladinu. Ani jednomu z nás by neměla voda pod víčkem přetékat. Když se hladiny zhruba ustálí, začne kolega trubicí hýbat nahoru či dolů tak, aby dostal hladinu přesně na čárku. Až tomu nastane a hladina bude na čárce ustálená, zařve "piš!" a já přesně podle hladiny napíšu čárku. Vodorovina je přenesena, opět zalamuji hadici a jdu na další místo kam chceme vágrys přenést, přikládám, uvolňuji hadici a dál je to stejné.
Až bude načárkováno, pak teprve mohu od čárek měřit nějaké rozdíly.

Teď jestli se hladiny ve volně ložené šlaufce nechtějí srovnat. Buď je tam vzduch, tak povolím oba uzávěry a šlaufku vyvěsím aby byla celá ve spádu a uprostřed nebyla zalomená. Nechám tak třeba hodinu. Někdy jsou bubliny pěkně lenošivé, zvláště při malém spádu. Ideální je vyvěsit šlaufku třeba z půdy dolů. Když ani to neponůže, je možné že se nám v hadici schovalo cizí tělísko bránící vyrovnání tlaků. Potvora. Musí ven; hadici propláchnout, tělísko vyhnat, znova naplnit, odvzdušnit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny