Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel baxi vypíná a neustále hází jiskru,až do restartu.

Dobrý večer,vím že na tohle by se měl správně objednávat proškolený servisák,ale přesto se ptám. Sundali jsme kotel (Baxi 240i,cca 5-6 let starý) z bodu A a přemístil se do bodu B.Prostě do jiného baráku. Problém přišel ve chvíli,kdy sme zkoušeli první zážeh.. Jiskra v pohodě,sice to chytá 3-5 vteřin ale to by se dalo. Problém nastává ve chvíli kdy se plamen "brutálně" rozhoří a poté zhasne a kotel hlásí chybu "přeškrtnutý plamínek". Plyn to bez vypnutí stále fouká po tomto jevu,jsou tam dvě "pacičky" Jedna hází jiskru a ta druhá by se měla nahřát a tzv. dokrmovat ten plyn. To se ale nestane,obě "pacičky" jsou vyčištěné,dokonce se zkoušel lehce stříknout konkorem kontakt od "přikrmovací pacičky" a stále to samé.Tak se obracím na vás. D Ě K U J I :)

Předmět Autor Datum
Dobrý den,toto vypadá,že se při manipulaci uvolnily nečistoty a rez v spodní části hořáku ,které nyn…
Lubomír 02.12.2016 18:18
Lubomír
Díky ,ve finále sem si stejně nestihl přečíst odpovědi před odchodem do práce.Ve finále to byl špatn…
vanas555 03.12.2016 23:08
vanas555
Vy jste si SAMI montovali plynový kotel? :-? Tak zatím máte štěstí, že jenom hází chybu. Taky mohl v…
Zdenál 02.12.2016 19:27
Zdenál
Goldn Ček hende
vanas555 03.12.2016 23:08
vanas555
Stačí si koupit letenku :-D
E250TD 05.12.2016 17:57
E250TD
Nechte si udělat kontrolu zapojení (a rovnou opravu) servisákem, nechte si též zapsat protokol o rev…
Prasak 05.12.2016 19:39
Prasak
Ahoj, problém již bude neaktuální, ale jen pro další, kteří by měli problém s kotlem BAXI, kdy kotel…
Tomik987 22.10.2021 23:25
Tomik987
Divné, že se spálil. Povedlo se Vám zjistit příčinu? Já opravoval několik desek od kotlů, vždy se je… poslední
Rusofil 23.10.2021 15:39
Rusofil

Dobrý den,toto vypadá,že se při manipulaci uvolnily nečistoty a rez v spodní části hořáku ,které nyní zabraňuji správnému toku plynu do hořákových otvorů,plamen je nevýhřevný,teplotní snímač málo teplý a stále aktivuje zapalování ,po třetím to většinou padá do poruchy.
Ještě důkladně zkontrolujte kabely od toho snímače,jestli mají všude dobrý kontakt,stálé zapalování a vyhodnocování nehořícího plynu může mít někde přechodový odpor na konektoru,nebo povolená svorkovnice.Nebo vadí i vlhkost v opředených kabelech ke snímači a zapalování,stačí vysušit fénem a je po problému,elektronika kotlů je velice citlivá na minimální změny kotlové elektroinstalace.Základ sucho a čistota,pak kotlik slouží.:-)

Ahoj, problém již bude neaktuální, ale jen pro další, kteří by měli problém s kotlem BAXI, kdy kotel neustále zapaluje (hází jiskru) a i přesto že zapálí a plamen hoří, tak po chvilce dojde k bezpečnostnímu vypnutí.

Buď se může jednat o přehození fázového a nulového vodiče mezi sebou na přívodní šňůře (to však zřejmě pouze při instalaci nebo nějakém zásahu - běžně za provozu již nehrozí).

Pokud máte v kotli BAXI desku typ CS0261F, tak bude s možná chyba v elektronice na desce. V mém případě se jednalo o spálený SMD odpor o hodnotě 10kOhm, který se nachází na zpětné vazbě od VN zapalovací cívky (viz. foto). Třeba tato rada někomu pomůže.

POZOR!!! Předem varuji, že za případné následky neodborným zásahem do elektroniky nenesu žádnou zodpovědnost! Pokud nevíte co přesně děláte, přenechte opravu odbornému servisu!!!

Divné, že se spálil. Povedlo se Vám zjistit příčinu? Já opravoval několik desek od kotlů, vždy se jednalo o vady zapálení. Příčiny 2: 1) "Slabý" optotriak v zapal. okruhu. 2) Studené spoje na desce, hlavně od relé ev plynu. Servisáci toto neřeší a rovnou se těší na provizi z nové desky. Což je neúnosné, vzletnou odbornost tady naprosto zastínil přízemní a upachtěný klauzovský mamon. Jsem zvědavý, kdo onu barieru pitomosti prolomí a za pomoci hlavy začne opravovat, nikoli vyměňovat & strašit výbuchy. PS: Dost často je marže z opravy desky vyšší, nežli marže z prodeje nové, jenomže myšlení bolí, jak známo....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru