Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrická trouba vyhazuje jistič

Dobrý den,

máme elektrickou troubu fagor 5H 196X 9 let bez problému pekla až posledních pár měsíců se občas stalo při pečení,že vyhodila jistič,ale stačilo zapnout a peklo se dál.Jenže poslední pečení trouba vyhodila jistič asi 3 x po sobě po 10 minutách pečení a pak už vždy jak při zapnutí tak jen pootočením nastavením teploty.Ukazatel nahřátí trouby zůstal svítit což dřív nedělalo.Kde může být závada??

díky

Předmět Autor Datum
Vyhazovat jistič spínáním termostatu nastavení teploty je nejlepší cetou, jak o termostat přijít. J…
mirektatra 02.11.2016 06:19
mirektatra
Děkuji moc za odpověd.Proudový chránič máme.No nezbude nic jiného než troubu odvést do nějakýho serv…
Radek36 02.11.2016 07:18
Radek36
Bez měření není vědění Bohužel, závada na dálku nelze odhalit, jen spekulovat. Někde při teplotě doc…
milan.cukrar 02.11.2016 06:43
milan.cukrar
Podobnu zavadu som mal aj ja. Pricinou bol vadny istic, ktory zacal vypinat pri nizsom prude, zrejme… poslední
ok 02.11.2016 22:00
ok

Vyhazovat jistič spínáním termostatu nastavení teploty je nejlepší cetou, jak o termostat přijít.

Je třeba provést měření izolačního odporu a odporu topných těles - tak zjistit, o jakou závadu se jedná. Podle zkušeností odhaduji na :
1)propálené topné těleso na kostru (máte proudový chránič -"Fíčko"?)
2)Při pečení navlhnou nečistoty na povrchu (prach, mastnoty) na spínačích, nebo svorkách a pokud se vytvoří vodivá cesta, dotyčné místo způsobí zkrat...ale také zuhelnatění povrchu, který se zkratem vysuší, nečistoty shoří na uhel a vše funguje vesele dál... jen s dalším zkratem zesílí zuhelnatělá vrstva povrchu, která dál snadněji pojme vlhkost a zkrat se opakuje častěji. Tak se postupně vytvoří zuhelnatělá souvislá vrstva a zkrat je trvalý. Zkraty se ničí i přepínač funkcí trouby, termostat a nakonec i jistič nemá rád časté rozpínání zkratových proudů (řádově stovky ampér) :-(

Pokud nemáte k dispozici měřák, který měří izolační odpor napětím min. 500V, přenechte opravu někomu, kdo jej má a umí použít... a ví, jaké hodnoty má naměřit :-/

Podobnu zavadu som mal aj ja. Pricinou bol vadny istic, ktory zacal vypinat pri nizsom prude, zrejme sa casom zvysoval prechodovy odpor na nejakom spoji v samotnom istici. Netvrdim, ze aj ty mas zavadu v istici, ale mohol by si si to otestovat tak, ze pripojis ruru na iny okruh.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru