Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kruhový diagram - setrojení

Ahoj,
ve škole máme měření a po změření asynchroňáku máme sestrojit kruhový diagram. Spočítal jsem, že účiník nakrátko [cos(fi)k] je 0,105 a účiník naprázdno [cos(fi)0] naměřil 0,127. K výpočtu účiníku nakrátko jsem došel nějakým záhadným výpočtem. Pokoušel jsem se sestrojit kruhový diagram a s těmito hodnotami jsem došel jen k přímce výkonu. Je vůbec možné, že účiník nakrátko může být menší, než ten naprázdno? Pokud ano, tak se s tím nějak budu muset poprat.
Díky za odpovědi a případnou radu, jak se s tím porvat.
Jarda

Předmět Autor Datum
Na realnom motore by mohol byt ucinik pri merani nakratko (na zabrzdenom motore) okolo 0,7. Meral si… poslední
ok 02.11.2016 22:52
ok

Na realnom motore by mohol byt ucinik pri merani nakratko (na zabrzdenom motore) okolo 0,7. Meral si asi na nejakom zvlastnom motore, alebo si urobil nejaku chybu. Ale kruhovy diagram sa da nakreslit aj tak. Ako si meral prud nakratko? Normalne sa to robi tak, ze na zabrzdenom motore zvysujes (3-fazove) napatie od nuly, pricom meras prud a cinny vykon. Ked prud dosiahne menovitu hodnotu odcitas napatie. Potom (trojclenkou) vypocitas aky by bol prud pri menovitom napati. Nemiesat trojfazove vykony s vykonmi na jednotlivych fazach - byva to casta chyba.
Poznas teda zdanlivy vykon (z prudu a napatia) a cinny vykon (z wattmetra). Ucinik spocitas ako pomer tychto dvoch vykonov. Teda ziaden zahadny vypocet. Akurat si musis uvedomit co pocitas a co merias - ide o trojfazovy prud.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru