Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je to uzavřená expanzka, tak nafoukat vzduch a odpustit ze systému trochu vody.
mia 13.10.2016 21:05
mia
Ne. Je-li při normálním stavu hydraulické soustavy expanzní nádoba plná vody, není funkční. Pokud jd… nový
mirektatra 14.10.2016 01:18
mirektatra
dobra odpoved aj pre mna.dakujem! poslední
simony 02.12.2018 10:59
simony

Ne. Je-li při normálním stavu hydraulické soustavy expanzní nádoba plná vody, není funkční.
Pokud jde o "otevřenou " expanzi, dojde při ohřátí a roztažení topné vody k úniku mimo expanzi - správně provedeno tak, že přeteče do odpadu a nic dalšího se neděje --- a je možno dál topit.
Pokud jde o tlakovou expanzi, je součástí systému vždy i pojistný ventil, který má případný přetlak odvést mimo tlakovodní okruh:
Pokud je použita u teplovodního topení, dojde po vychladnutí topení k poklesu tlaku a zpravidla k nasátí vzduchu netěsnostmi do okruhu (zavzdušní se v nejvyšším bodě, kde pak topení nefunguje). Je-li okruh naprosto těsný, může vlivem tohoto podtlaku dojít až k deformaci a zničení některé součásti topení (radiátory, kotel) --- a proto nelze dál topit.
Pokud není správně funkční pojistný ventil, dojde velmi pravděpodobně při zatopení a nárůstu tlaku vody k roztržení, nebo deformaci přetlakem některé části topení (radiátory, kotel...) a proto nelze dál topit.
Pokud nezjistíte příčinu toho, proč je expanze plná a pouze dofoukáte vzduch na "nějaký tlak", nic tím nevyřešíte, protože je-li v expanzi vadná gumová membrána, dojde k úniku vzduchu do okruhu a zavzdušní se topení. Po odvzdušnění se pak bude situace znovu opakovat.
Pokud není tlak vzduchu v expanzi "správný", ale je příliš vysoký, nebo příliš nízký pro Vaši konkrétní topnou soustavu, je tlaková expanzní nádoba stejně nefunkční, jako "plná vody" --- a proto nelze dál topit.
Pokud bych chtěl psát dál, našel bych jistě mnoho dalších "Pokud", protože Váš dotaz je značně nekonkrétní a proto na něj nelze kvalitně odpovědět. :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru