Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Popraskaná omítka na pórobetonu

Dobrý den,
mám garáž, která je postavená z porobetonu, respektive z takových šedých ytongů. Ten, kdo to stavěl, nanesl rovnou na ytong finální omítku. Ona není špatně udělaná co se týče vyhlazení, ale je na ní vidět každý ytong. Je to rozpraskané ve spárách jako prase. Zkoušel jsem ji špachtlí dostat dolů a nejde to. Vymalované to není. Co s tím?
Napadala mě varianta, že bych na to dal parlinku a zatáhl to lepidlem. Takto bych to udělal dvakrát a poté vymaloval. Žádný další štuk.
Bude ten povrch vypadat obstojně, když to bude slušně uhlazené? Myslím jen to lepidlo.
Pomůže to?
Poraďte. Díky

Předmět Autor Datum
Jak je to dlouho, co byla dána ta omítka ? Můžete sem dat fotku ? Bez štuku následně (nebo sádrove o… nový
Al2 29.09.2016 12:10
Al2
Je to staré několik let. Není tam nic, co by mělo ještě vysychat. Žádný sanytr tam není. Téměř každá… nový
Vladimír D 29.09.2016 20:24
Vladimír D
OK, pravděpodobně je to z Porfixu a autor dával buď moc lepidla nebo tvarnice nebyly dostatečně vysc… poslední
Al2 29.09.2016 21:04
Al2
Natiahnite sieťku a trochu hrubšie lepidla po vrchu nej.Lepidlo na obklady sa ťažko vyhľaduje,je lep… nový
Slavco31 29.09.2016 12:39
Slavco31
Tyhle tvárnice jsou z zčásti z popílku a je to přesně jak radí v první odpovědi. Omítka drží, tu je… nový
leo 29.09.2016 19:52
leo

Jak je to dlouho, co byla dána ta omítka ?
Můžete sem dat fotku ?
Bez štuku následně (nebo sádrove omítky) bych to nedělal, výsledek nebude takový, jako chcete docílit

EDIT: nechal bych to poradně vyschnout (a dopraskat, aby to uz nepracovalo, pokud to jeste pracuje) Az to bude vyschlé (mozna uz je a obrysy tvarnic nejsou z rozdílu vlhkosti ale z vykvetů sanytru), natřel bych to octovou vodou v poměru cca 1:4 obycejny kvasny ocet:voda (přestane to kvest sanytrem a tlačit obrysy tvarnic do následné vrstvy. Nechat pořádně proschnout. Pak vyštukovat. Žádnou perlinku ani lepidlo bych nedával, je to v interiéru, kde by snad mely byt stabilní poměry stran vlhkosti, nevidím důvod pro perlinku a zavirat to lepidlem. Pokud uz chcete dávat perlinku, pak natáhnout 2-3 mm flexibilního lepidla, vtlacit do toho perlinku a srovnat motylem (imho kontraproduktivní). lepší tenkou vrstvu, co skryje perlinku a po vyschnutí další tenkou vrstvu (pokud vůbec) pres to a po vyschnutí přebrousit do roviny. Tlustá vrstva lepidla v jedné vrstvě bude praskat. Stuk ale v každém případě. Ale vykašlal bych se na perlinku a lepidlo a perlinku úplně - udělal bych to jak píšu výše ...

OK, pravděpodobně je to z Porfixu a autor dával buď moc lepidla nebo tvarnice nebyly dostatečně vyschlé a hned to zomital. Ale neni problem ... Pokud barva těch spár je jiná, nez v ploše tvarnice, pak mezikrok: natrete to celé tou ctovou vodou a nechte vyschnout.

Následně - je to tedy uz starsi vyzrálá omítka, takže:
Omest stěnu koštětem, natrit hloubkovou penetrací Den Braven v poměru 1:5 (penetrace:voda). Ne Soicratem, udělalo by to šlupku. Nechat vyschnout.
Pak vyštukovat a bude to jako víno. Za par korun ...

Edit: ale tou octovou vodou bych to osobně natřel pro jistotu každopádně ... nic se tím nezkazi a srovná to alkalitu cele stěny ...

Tyhle tvárnice jsou z zčásti z popílku a je to přesně jak radí v první odpovědi. Omítka drží, tu je zbytečné sundávat. Tvárnice jsou háklivé na vlhkost, pokud je to vevnitř, je třeba zajistit větrání (u garáže by mělo být trvalé), pokud je to venku, dát vrstvy dle rady a nátěr nebo tenkovrstvou omítku, která nenasáká vodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru