Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak řezat dlažby úhlovou bruskou (flexou)

Dobrý den, jak správně řezat dlažby úhlovou bruskou (flexou) aby se dlažba neroztříštila koupil jsem si nový diamantový kotouč zcelený bez takových těch zubů... bude to stačit ? stačí jen naznačit kama povede řez a hned řezat až do konce nebo řezat až skoro nakonec potom přestat a urazit ten kousek rukou ? slyšel jsem že pomůže i když se nechá dlažba 2 hodiny ve vodě.. co myslíte vy ? Děkuji za rady

Předmět Autor Datum
V první řadě je třeba zkontrolovat, zda máte správný řezný kotouč (ke každému by měla být přibalena…
leo 24.08.2016 08:47
leo
Hlavne držať flexu stále rovno,lebo potom vzadu kotúč ako vychádza,tak trhá glazúru.
Slavco31 24.08.2016 09:51
Slavco31
Záleží jakou dlažbu. Velké betonové dlaždice by byly asi lepší řezat na pomalých otáčkách vodou chla…
JR_Ewing 24.08.2016 10:25
JR_Ewing
budu řezat keramickou dlažbu.. Takže jen držet flexu pořád rovně a doříznout dlažbu až do konce ? a…
Mesiáš874 24.08.2016 15:17
Mesiáš874
Tenký hladký diamantový kotouč bez zubu a s obvodem vcelku (ty přerušované jsou na beton, trhalo by…
Al2 24.08.2016 16:44
Al2
Děkuji moc za radu stou vodící lištou to je hodně dobrý nápad díky tomu mám krásny neokousaný a rovn… poslední
Mesiáš874 24.08.2016 17:55
Mesiáš874

V první řadě je třeba zkontrolovat, zda máte správný řezný kotouč (ke každému by měla být přibalena tabulka vhodnosti použití). Zejména na slinutou dlažbu jsou vhodné jen některé typy. Jinak je asi nejlepší proříznout celou délku. Stačí sice naříznout drážku podobně jako to dělá řezačka obkladů a dlažeb, ale některé dlažby se po odlomení stejně musí dorovnávat kotoučem, protože lom je velmi nerovný. Namáčení už se snad dneska nedělá.

Záleží jakou dlažbu. Velké betonové dlaždice by byly asi lepší řezat na pomalých otáčkách vodou chlazené cirkulárky.

Při pokládání keramické dlažby tatík překvapil svou vynalézavostí a na starou cilkulárku napasovál velký kotouč z úhlové brusky, že koukalo tak 5 mm. Řez se dal podle šablony vést naprosto rovně, bez nebezpečí, že to někde ujede do nohy. Sice to má výrazně menší otáčky, než úhlová bruska, tak to jde pomaleji a díky nízkému řezu se to musí naříznou oboustraně, ale to byly nepodstatné nevýhody. A narozdíl od tenkého diamantového kotouče na cirkulárku se to nemusí namáčet a chladit.

Tenký hladký diamantový kotouč bez zubu a s obvodem vcelku (ty přerušované jsou na beton, trhalo by to glazuru).
Flexu držet lehce ale pevne a nenechat ji odskakovat, opět kvuli netrhani glazury.
Řezat na betonove nebo dřevěné podlozce, podle nějaké vodící listy, třeba nechlupate late (ona se bude trochu pálit, musíte s citem, jinak ji budete ubírat). Řezat kolmo od kraje do kraje od sebe dopredu a kolmo ... Mam sice rezacku na dlažbu, ale toto se na par metru a na dořezy dá taky použit.
Namacet neni treba, u slinutky by to stejne nemělo valný smysl ... Vyzkoušejte si to na nějakém odpadním kousku... Osobně držím malou flexu (115) v pravé ruce, odmontovane drzadlo pro druhou ruku, a levou pritlacuju lať na dlazku a podložku pod ní... Ano, bezpečnější je držet flexu oběma rukama se zbytkem prislapnutym nohou, ale každy kutil dle svého :) ... Je to o sikovnosti ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru