Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nátěr plechové střechy

Nemám zkušenosti a tak se ptám:
potřebuji ošetřit starší plechovou střechu s mírným sklonem (je pochozí) velikosti cca 5x5m.
Starý nátěr jsem chtěl odřít ocelovým kartáčem a pak natřít normálně štětkou něčím co mi doporučí v obchodě.

Nebo máte lepší tip? Šmirglovat to šmirhlem? nebo třeba pásovou bruskou (to už se mi zdá dost drastické, abych neprodřel samotný plech).
Nebo nějaká fakt dobrá barva?

Díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pořádně očistit a zbavit se starých nátěrů - špachtle ocel. kartáč, šmirgl bych nebral. Otřít odmasť…
Vadas 16.08.2016 11:50
Vadas
Eternal je vodou ředitelná barva. Těžko bude dosahovat kvalit a životností syntetických barev.
Barva 17.08.2016 09:00
Barva
Já mám taktéž dobré zkušenosti s vodou ředitelnými barvami, natíral jsem plotek a "vodovka" tuším že… nový
PETR M. 17.08.2016 09:08
PETR M.
Vodou ředitelné barvy vykazují větší životnost než syntetické a nesprašují se. :-) nový
PLV 17.08.2016 09:20
PLV
Přesně tak, co můžu natírám dnes už jen vodou ředitelnými barvami. Za mě jsou daleko lepší a trvanli… nový
Vadas 17.08.2016 18:50
Vadas
Jestli je pozinkovaný povrch ještě v pořádku, tak žádný ocelový kartáč, žádný šmirgl, protože drátky… poslední
náhodný 21.08.2016 18:43
náhodný

Pořádně očistit a zbavit se starých nátěrů - špachtle ocel. kartáč, šmirgl bych nebral. Otřít odmasťovačem - nitro, trichlor atp. Natřít za mě Eternalem. Mám vyzkoušeno a na novém pozinku drží už desátým rokem, na starém bez problémů na pergole 9 rok. Pořádně protřít spoje štětcem a plochy válečkem na tyčce - jde to rychle a pohodlně :) , ve dvou vrstvách stačí a opravdu drží.

Jestli je pozinkovaný povrch ještě v pořádku, tak žádný ocelový kartáč, žádný šmirgl, protože drátky v kartáči a kamínky ve smirku proškrábne a prodře ochrannou vrstvičku pozinku na holý kov železného plechu a pak to začne reznout. Šmirgl pouze na přesně vymezená místa, kde už je rez, tam je vhodné opravdu rez odrbat až na holý lesklý kov.

Nátěr syntetickou barvou by měl být kvalitnější, trvanlivější než vodou ředitelné barvy, ale záleží na kvalitě a možná i plnivu, které dělá barvu. Šedá za pár let zmatněla, zvětrala a vlivem mrazu, sněhu, zimy, horka, deště, sluníčka, atd se na velkých plochách smyla, zatímco zelená na vagony drží po několik let dobře.

Nátěr vodou ředitelnou barvou se vlastně vodou vůbec neředí, pouze se dá vodou umýt štětec a ruce. Používá se tak, jak je v plechovce. Balakryl na plechové střeše i parapetech docela dobře drží, chce to ale udělat alespoň dvě, v některých místech i tři vrstvy. Dobře se to opravuje, stačí hodně exponovaná místa znovu natřít, barevný odstín je stejný, nejsou zapotřebí žádná ředidla, štětce i ostatní stačí umýt vodou.

Nátěr se dá dobře provádět 2" plochým štětcem (někdo má rád i širší). Výrobce nabízí vhodný pro syntetické barvy, jiný na vodou ředitelné barvy a lazury, protože mají jiné štětiny, více je na stránkách výrobce spokar. Jeden a půlka (tedy 1,5" což je asi tak 35 mm) je vhodná na menší plochy. Při kupování na internetu se podívejte i na tloušťku štětce, některé jsou jen 8 mm, jiné 14 až 16 mm, i když jsou na první pohled jakoby stejné, se stejnou šířkou, jen za jinou cenu.

Dobré je nanatírat rovnou z piksly, ale odlít si pracovní množství do menší plechovky, například vymyté nízké plechovky od guláše, která se na ni na mírně ploché střeše nepřevrhne a neskutálí dolů a kde se dá pracovní množství syntetiky doředit na potřebnou hustotu a plechovku zavřít, aby nevysychala, nebo se náhodou nepřevrhla.

Na práci jsou dobré lékařské latexové rukavice vhodné velikosti, nebo alespoň mikroténové ze supermarketu z oddělení pečiva, ale jen na chvilku, potí se v nich ruce a při přestávce v práci na svačinu se obvykle vyhodějí a pak se vezmou nové.

Chtělo by to spíš názor profíka lakýrníka, který má větší zkušenosti než laický kutil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru