Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Navinutí cívky

Zdravím,
mám tu menší domácí projekt, takovou menší větrnou elektrárničku - co chci aby splňovala - během dne aby dokázala nabít několika-faradový kondenzátor a v noci by kondík rozsvítil jednu "nízkoproudovou" LED diodu.
Není problém si vyrobit vrtule, vlastně už je mám vytištěné na 3D tiskárně a krásně reaguje na vítr. Zkoušel jsem jako generátor použít malý DC motorek ale ten produkuje cca při 30 - 60ot za minutu jenom 100-200mV a zanedbatelný proud. Takže jsem se rozhodl si navinout vlastní cívku, na rotor připevnit permanentní neodymové magnety a na stator tedy cívku - jenže nemám zkušenosti - jakým drátem cívku navinout, jak by měla cívka vypadat(tvar - viděl jsem i jiné než "kulaté") kolik závitů je potřeba atd... Potom taky jestli budou stačit dvě cívky a dva magnety otočené proti sobě o 180° atd... Z tohodle uspořádání zřejmě poleze AC takže předpokládám že bude potřeba i usměrňovač.

Nežádám aby mě tu někdo vysvětloval všechno do detailu, ikdyž by to bylo super, stačí když mne nakopnete správným směrem, odkážete na nějaké stránky kde je to vysvětlené nebo základní pojmy podle kterých bych měl na internetu hledat.
Předem díky

Předmět Autor Datum
při těhle otáčkách nebude fungovat nic
jirka44 27.07.2016 14:04
jirka44
jaké otáčky by byly už použitelné? Není problém vytisknout pár ozubených kol a výstup zpřevodovat. C…
FrenkeeS 27.07.2016 14:23
FrenkeeS
Nevím, ale kdybych se do něčeho podobného pouštěl, začal bych tím, že bych vzal nějaký modelářský mo… poslední
jirka44 27.07.2016 15:48
jirka44

jaké otáčky by byly už použitelné? Není problém vytisknout pár ozubených kol a výstup zpřevodovat. Chápu že naroste nárok na sílu větru ale model vrtulí jaký mám je lehce škálovatelný - konkrétně jde o "Gorlov helical turbine" .
Takže převod 1:4 (tj výsledných 240ot/min) by už stačil?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru