Předmět Autor Datum
No taky záleží od čeho vyčistit.Na rez je kyselina šťavelová,na vápenaté usazeniny třeba teplý ocet,…
Karel04 22.07.2016 12:43
Karel04
Pokud ta špína nejde vyčistit běžnými prostředky, pak jde asi zažranou špínu na zmatnělém a mechanic… poslední
neutron 22.07.2016 13:49
neutron

No taky záleží od čeho vyčistit.Na rez je kyselina šťavelová,na vápenaté usazeniny třeba teplý ocet,na mastnotu saponáty nebo emulgátory,na běžné opotřebení(mechanické ošoupání se zažranou špínou) asi nic,jen to rozleštit jako karoserii na autě.Nebo zkusit tlakovou myčku,ale to bude voda lítat z vany ven po celém bytě a stejně to asi úplně nepůjde dolů.
Nesmíte ale použít "běžný" prostředek,ale jen ten jediný zaručený z nějaké reklamy,který je nejméně 5,5x účinnější než běžný.:-)
Vysvětlivka-běžný prostředek je každý mimo toho jediného zázračného té firmy,u jiné firmy ale platí totéž.

Pokud ta špína nejde vyčistit běžnými prostředky, pak jde asi zažranou špínu na zmatnělém a mechanicky poškozeném povrchu, nebo železito-vápenaté usazeniny z tvrdé vody. Slabé kyseliny, jako octová, šťavelová, nebo citrónová jsou málo účinné a čištění je nutno i několikrát opakovat. Doporučoval bych: Kyselina chlorovodíková (z drogerie)zředěná 1:5 do plastového kýblu, zacpat špunt od vany, kýbl umístit do vany a plastovým kartáčem (nejraději ten s rukojetí na nádobí) drbat stěny i dno vany. Gumové rukavice a ochrana zraku! Pokud si ošplíchnuté místo na kůži hned omyjete proudem vody, nic se neděje, ale radši opatrně. Na dně vany ponechat kyselinu třeba i do druhého dne a v případě potřeby postup opakovat. Plastu tato zředěná kyselina neublíží. Na finále vše neutralizovat roztokem sody na praní, vypustit a důkladně vysprchovat. Tolik z pohledu chemika. Rozhodně nikdy nečistit abrazivními prostředky typu CIF. Pokud se tak už stalo, tak je vana už znehodnocená a bude vyžadovat častější čištění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru