Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prurez vodice na zarivku

Ahoj, chtel bych se zeptat zda je mozne pouzit na zapojeni privodniho vodice pro zarivkove teleso kabel o prurezu 0,75mm jedna se o svetlo kde jsou dve trubice po 36W. Jako jisteni bych pouzil KMB6-B2/1, mensi jsem nesehnal.

Diky.

Předmět Autor Datum
Průřez vodiče a jeho jištění je dosti složitá a široká otázka i pro tento zdánlivě jednoduchý případ… poslední
mirektatra 12.06.2016 08:39
mirektatra

Průřez vodiče a jeho jištění je dosti složitá a široká otázka i pro tento zdánlivě jednoduchý případ:
- JIŠTĚNÍ, jak už samo slovo napovídá, je technické řešení pro bezpečnost a spolehlivost technického zařízení.
- BEZPEČNOST dělíme na bezpečnost proti úrazu lidí a zvířat, proti požáru (tepelným účinkům "navenek") a proti poškození samotného zařízení.
- SPOLEHLIVOST je taková vlastnost technického řešení, kdy jeho výpadkem není rušen uživatel zbytečně a kdy je chráněna životnost zařízení.

Ták, a už jsem Vás naštval teorií? Tak tedy praxe :-D :
1) jistíme vodič s ohledem na jeho uložení /třeba hořlavý podklad, ochlazení omítkou, nebo NEochlazení uložením v teplné izolaci stavby/ A SOUČASNĚ uvažujeme zkrat /nejhorší varianta poruchy/ v nejnebezpečnějším místě tak, aby při něm na spotřebiči nevzniklo napětí nebezpečné při dotyku osoby..... Tedy 6A = průřez 1,5mm2

2) spotřebič - zářivka bude odebírat svým běžným provozem nepoměrně menší proud, než musíme uvažovat při zkratu a "dotykovém napětí" při něm, ale Protože BEZPEČNOST má vždy přednost před SPOLEHLIVOSTÍ, jistíme "NA BEZPEČNOST"
3) je pravdou, že uvnitř zářivkového tělesa jsou použity slabší vodiče, ale UKOSTŘENÍ JE PROVEDENO PŘÍVODNÍM /SILNĚJŠÍM/ VODIČEM a tedy bezpečnost je opět logicky nadřazena spolehlivosti a životnosti spotřebiče. Požární bezpečnost samotného svítidla pak řeší výrobce použitými materiály a konstrukčním řešením ... (Nedávno shořela zahradní chatka ve St.Boleslavi od zářivkového tělesa ... předpokládám demontované kryty, nepodložení tělesa nehořlavou podložkou atd. :-/ )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru