Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Za jak dlouho zaschne fermež na desce tak aby šla přetřít?

Na venkovní stůl jsem koupil ohoblované vyschlé dřevěné desky. Mám utkvělou představu že pro venkovní použití bych měl desky nejdříve natřít napouštěcí fermeží. Jak dlouho mi budou při současném počasí (15 - 25 st.C., vlhko - sluníčko) desky po natření fermeží schnout aby se daly přetřít barvou?

Předmět Autor Datum
Karle,vem dřevo na sluníčko a nahřej,pak vtírej fermež do momentu,když odmítá sát.Zbytek setři . Dob…
E250TD 02.06.2016 17:23
E250TD
Díky. Já to chci natírat Luxolem, ale snad v tom nebude rozdíl.... :-)
Karel__ 03.06.2016 06:55
Karel__
Natírat dřevo napřed fermeží a pak Luxolem považuji za zbytečně komplikované. Dobré zkušenosti při t…
Jar.víťa 03.06.2016 20:47
Jar.víťa
Zdravím, možná budu moc moderní, ale kdyby mi někdo chtěl natřít stůl na ven (či jakýkoliv jiný) lux…
trtr 03.06.2016 21:00
trtr
Tak jsem před týdnem natřel desky fermeží dřív než jsem přečetl možná lepší postup. Desky jsou 24h d…
Karel__ 08.06.2016 08:06
Karel__
To je bohužel u dřeva celkem normální, že se kroutí. Záleží, jakým způsobem bylo sušené (dneska větš…
leo 08.06.2016 08:44
leo
Děkuji. Teď to asi nezměním, ale myslím že máte pravdu. Propříště. Kdybych si měl vybrat raději budu…
Karel__ 08.06.2016 09:49
Karel__
Asi jo, asi by se mělo spíš dosoušet pomaleji ve stínu. Ale nakonec je to jedno, protože se s tím ne…
leo 08.06.2016 11:24
leo
Díky. poslední
Karel__ 08.06.2016 11:34
Karel__

Natírat dřevo napřed fermeží a pak Luxolem považuji za zbytečně komplikované. Dobré zkušenosti při transparetním nátěru dřeva pro vnitřní i vnější použití mám s tímto postupem.
1/ dřevo před nátěrem pečlivě a dobře vybrousit
2/ natírat / napouštět/ horkou směsí synt. Luxolu a fermeže - 1 : 2. Napouštět - roztírat tak dlouho dokud se směs vsakuje.
3/ vytřít do sucha, po zaschnutí přebousit velmi jemným papírem, spíše vyleštit.

Zdravím, možná budu moc moderní, ale kdyby mi někdo chtěl natřít stůl na ven (či jakýkoliv jiný) luxol, tak bych ho hnal. Taková nátěrová hmota podle mě na stůl nepatří. Obstaral bych plechovku přírodního EKO oleje v daném odstínu a stůl bych olejoval. Pravda, musí je udržovat, ale dřevo vynikne a když na to někdo hodí chleba či párek, žádné škodliny se z toho neuvolní.:-)

Tak jsem před týdnem natřel desky fermeží dřív než jsem přečetl možná lepší postup. Desky jsou 24h denně venku našikmo opřené o zeď. Celý den do nich praží slunce. Včera jsem je kontroloval - vypadá to že se nějak deformují, jedna je viditelně dost do vrtule. Co jsem udělal špatně? Buď mi desky navhly až za ten týden = fermež desky před vlhkostí nechrání což jsem si myslel nebo mi prodali ne zcela suché desky a ty vysychají na sluníčku až teď.

To je bohužel u dřeva celkem normální, že se kroutí. Záleží, jakým způsobem bylo sušené (dneska většinou rychlosušení v parních suškách) a taky jak a z jakého kmenu bylo prkno uříznuto. Desky by měly být natřeny z obou stran, ale to asi máte. Ale nelíbí se mi skladba nátěrů. Pokud chcete použít Luxol, tak hned na první nátěr a nebo v kombinaci s fermeží, jak vám radil výše. Tím, že jste natřel dřevo fermeží, tak už nevsákne Luxol a ten zůstane na povrchu a může se loupat. Na fermežový olej se většinou dávaly vrchní nátěry olejové nebo fermežové.

Děkuji. Teď to asi nezměním, ale myslím že máte pravdu. Propříště. Kdybych si měl vybrat raději budu chránit dřevo než barvu = nevadí že se barva bude loupat, stejně jsem s obnovováním nátěru počítal. Myslíte že se kroutí dalším vysycháním na sluníčku?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru