Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topné těleso z odporového drátu

Zdravím, potřeboval bych si udělat topné těleso z odporového drátu, mělo by mít ~ +- 350 stupňů a mělo by ho dosáhnout za maximálně 10 minut. Potřeboval bych pomoct s tloušťkou a délkou potřebného drátu (chtěl bych použít následující drát http://www.vaporism.cz/diy-potreby/kanthal-odporov y-drat-1ks-ruzny-prumer/?variantId=766)
A ještě dotaz, jestli by jako zdroj stačila např stará nabíječka z ntb, takže 12V a přibližně 3A? Předem děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Když odpovím, že bude potřeba 1cm drátu o průměru 1mm nebo 1m o průměru 0,0001mm tak budu mít v obou…
czcharlie 11.05.2016 11:52
czcharlie
Předem se omlouvám, pokud mé otázky nebo odpovědi nejsou kompletní nebo něco podobného, moc se v tom…
Juskman 11.05.2016 12:32
Juskman
Jinak vzhledem k tomu, že bych chtěl použít nabíječku od ntb, tak by výkon měl být ~ 36W
Juskman 11.05.2016 13:05
Juskman
Ackoliv se to nezda, je to vypoctove mimoradne narocna uloha, ktera vzhledem k nejistym vysledkum st…
bahno 11.05.2016 15:23
bahno
Teplota (tepelne NEregulovaneho dratu) zavisi od dodavaneho a aj odvadzaneho vykonu a tepelneho odpo…
MM.. 11.05.2016 17:46
MM..
No, tak já to prostě udělám a zkusím, regulátor tam rozhodně dávat nebudu, je to jen experimentální…
Juskman 11.05.2016 18:07
Juskman
Ak chces maximum co da ta nabijacka (to bude imho tak akurat na tych 300° pri kratsom drate) tak pot…
MM.. 11.05.2016 18:31
MM..
Bez regulatoru... hodne stesti. Podle me to rozume nepujde, resp. nez clovek najde tu spravnou dylku…
bahno 12.05.2016 10:24
bahno
Topné těleso nebude vzduchová cívka z odporového drátu jen tak v luftě, ale navinuté na nějakém vhod… poslední
náhodný 13.05.2016 13:18
náhodný

Když odpovím, že bude potřeba 1cm drátu o průměru 1mm nebo 1m o průměru 0,0001mm tak budu mít v obou případech (skoro) pravdu. Chybí totiž jedna zcela zásadní informace, jaký výkon to těleso má mít nebo jinak řečeno jak bude ochlazováno. Teplota tělesa bude nějak regulována (jak)?

Předem se omlouvám, pokud mé otázky nebo odpovědi nejsou kompletní nebo něco podobného, moc se v tomto oboru neorientuji..
Lepší bude asi konkrétní příklad, chtěl bych zkusit vyrobit elektrický uhlík na vodní dýmku.. Takže ochlazováno to bude pouze okolním vzduchem. No a teplota.. (zase se předem omlouvám, vyjádřím se dost jednoduše..) Nejlepší by bylo, kdybych to připojil a za určitou dobu by to dosáhlo své maximální teploty (těch +- 350 stupňů) a na nich to konstantně zůstalo.

Ackoliv se to nezda, je to vypoctove mimoradne narocna uloha, ktera vzhledem k nejistym vysledkum stejne nakonec dospeje k experimentalnimu reseni... tudy cesta pro kusovou/maloseriovou vyrobu podle me nevede.
Cesta vede zhotovenim topneho telesa na (temer) maximalni vykon(s tim, ze 36W na plose hlavy vodni dymky pravedpodobne by voko da vic nez pozadovanou teplotu) a
a) jednoduchy regulace, s tim ze si to clovek nejak nastavi a casem to trefi
b) slozitejsiho PID regulatoru, kterej se uridi sam na nastavenou pozadovanou teplotu

Reseni b je komplikovany pozadovanou teplotou, cidlo bude problem, reseni je treba vyuzit zmeny odporu samotnyho dratu, ale to uz je trochu komplikovanejsi...

Teplota (tepelne NEregulovaneho dratu) zavisi od dodavaneho a aj odvadzaneho vykonu a tepelneho odporu drat-vzduch. To znamena ze ak sa dratom niecoho dotknes tak bude teplota uplne ina jak ked sa nicoho nedotknes a bude aj ina ked sa okolo toho niekto prejde a urobi prievan. Takze to co chces z udavanych dat nie je mozne vypocitat. Vseobecne je to tiez narocne, skus si pohladat googlom tepelny odpor dratu vo vzduchu, potom by sa to dalo zhruba jednoducho odhadnut. (K/W * W = 330)

No, tak já to prostě udělám a zkusím, regulátor tam rozhodně dávat nebudu, je to jen experimentální věc a složitě to sestavovat a kupovat regulátor je zbytečný.. To si ten El. uhlík radši za těch 1000kč koupím..
No tak díky za rady, zkusím to sestavit a bude to pokus/omyl. Všem díky

Ak chces maximum co da ta nabijacka (to bude imho tak akurat na tych 300° pri kratsom drate) tak potrebujes 12V/3A = 4ohmy drat. To si nameraj ohmmetrom alebo podla dlzky odstrihni ak vies kolko ohm ma na meter ten drat. Viac ta nabijacka neda. Ak si si teda isty ze dava 12V, ptz nabijacky NTB maju typicky okolo 19V, si to pozri poriadne na stitku.

Topné těleso nebude vzduchová cívka z odporového drátu jen tak v luftě, ale navinuté na nějakém vhodném, obvykle keramickém tělísku a umístěně v nějakém prostředí.

Je třeba uvažovat i tepelnou kapacitu keramiky tělíska a celého blízkého prostoru, rychlost předávání tepla do ohřívaného prostoru.

Jinak dlouho se bude topné těleso ohřívat v uzavřeném prostoru například v líhni a jinak v průvanu nebo za ventilátorem, který teplý vzduch z tělesa posílá do dalšího prostoru.

Takže nehledejte jednoduchý vzoreček.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru