Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podezdívka pod dřevěný plot

Dobrý den, potřebuji udělat cca 2,5 m dlouhý dřevěný plot s podezdívkou. Na obou koncích budou zabetonované železné sloupky a mezi nimi dvě latě a na nich plotovky. Moje předběžná představa je asi tato. Vykopu asi 30 cm základ v délce těch 2,5 m, vysypu štěrkem (5-10 cm) pro zarovnání výkopu a vložím jednu řadu tvárnic pro ztraceného bednění, vyleju betonem smíchaným z kameny, zbytky z cihel atd. a na obou krajích do těchto tvárnic vložím železné sloupky a zajistím je do roviny. Na první řadu tvárnic položím druhou poslední řadu o polovinu posunutou oproti první a opět vyleju betonem.

Je to správný postup nebo mám něco udělat jinak? Např. jestli nemám pokládat první vrstvu tvárnic do betonu místo štěrku, jestli mám do dutin tvárnic vkládat roxory na propojení těch dvou řad.. To je zatím snad vše co mě napadá. Díky

Předmět Autor Datum
Sloupky jsem dával do 60cm hlobky,aby se s tím mráz nehrál . nový
E250TD 01.05.2016 15:09
E250TD
Nejsem odborník přes základy, ale vysypávat výkop pod základy se mi zdá jako nesmysl. vyrovnejte to… nový
uličník 01.05.2016 20:48
uličník
Já bych ještě dodal,že když pokládat dvě řady ztraceného bednění tak bych je vylil obě naráz. Pokud… nový
Zdoter 02.05.2016 18:45
Zdoter
Ok, a jak hluboké si dělal základy? Ty tvárnice mají na výšku, co jsem koukal, 20 nebo 25 cm. Pokud… nový
semi64 02.05.2016 19:14
semi64
Já jsem využil stávající betonovou podezdívku, která už tu byla. Jinak základ bych udělal těch 60 ja… nový
Zdoter 02.05.2016 19:27
Zdoter
Zaklad by mel byt hluboky min. 80 cm, aby byl v nezamrzne hloubce. Zamezi to pripadnemu popraskani n… nový
Svob. 04.08.2016 10:11
Svob.
Omlouvam se za chybicku, ktera se mi vloudila do predchozi odpovedi ve vete ... je nutno kazdou radu… poslední
Svob. 04.08.2016 10:19
Svob.

Já bych ještě dodal,že když pokládat dvě řady ztraceného bednění tak bych je vylil obě naráz. Pokud vyliješ jednu a pak druhou nemusí se spojit. Vylej obě a máš klid. Já jsem předloni dělal celý plot ze ztraceného bednění. Na výšku 8 řad a dělal jsem 4 a 4. Spodní 4 jsem zalil do půlky,aby spoj byl pokud možno uprostřed tvárnice.

Já jsem využil stávající betonovou podezdívku, která už tu byla. Jinak základ bych udělal těch 60 jak tu zaznělo. Připrav se,ale na to, že ztracené bednění není extra přesné. Já měl 15 cm široké a u některých kusů to byl extrém. Délka a šířka celkem seděla, ale delší stěny byli prohlé třeba i o 20 mm dovnitř. Holt je vidět, že je to dělané primárně do země.

Zaklad by mel byt hluboky min. 80 cm, aby byl v nezamrzne hloubce. Zamezi to pripadnemu popraskani nebo zvlneni zdiva vlivem rozpinani a smrstovani zeminy mrazem nebo suchem. Podsypavat sterkem neni vhodne, hrozi pokles a deformace zakladu. Ztracene bedneni je nejvhodnejsi ulozit do tzv. betonoveho loze (husty beton). Prvni radu je nutno radne zalozit ve vsech smerech, aby dalsi rady byly v rovine a nemusely se podkladat a srovnavat. Jednotlive rady bedneni je nutno tzv. provazat -skladat je tak, aby nebyly spary primo nad sebou. Dale je nutno kazdou radu 9vodorovne prolozit betonarskou vystuzi (roxory). Je vhodne do tvarnic vlozit roxory i svisle, po cca. 50 cm od sebe. Dojde tim k vyraznemu zpevneni betonu. Doporucuji tvarnice od firmy Beton Broz, jsou presne a maji pripravenou drazku pro ulozeni vystuze. Proti levnym "skorepinovym" tvarnicim jsou odolne proti poskozeni pri manipulaci. Vyplnuji se ridkym betonem vice rad najednou, doporucuje se max. 6, aby bylo zaruceno, ze betom vyplni vsechny prostory. Na zaver dobra rada - kameny do betonu skutecne nepatri. Usetrite par korun za beton, ale vytvorite nesourodou vrstvu. Slovo ZAKLAD nam dava najevo, ze od jeho provedeni se odviji vse dalsi. Tak hodne uspechu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru