Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení malé dílny

Dobrý den, poradil by někdo, zda lze připojit pohyblivým přívodem malá dílna, vybavená pevným zásuvkovým rozvodem? Tj.mám malou dílničku, kde bych chtěl udělat klasický lištový rozvod s pár zásuvkami a světly (2,5mm2 pro zásuvky a 1,5mm2 pro světla), kde celkový odběr nepřesáhne 2 kW. A tuto dílničku zatím připojit z domku cca 20m dlouhým pohyblivým přívodem, zkrátka venkovní prodlužovačkou. V domě by byla prodlužovačka připojena na samostatně jištěný zásuvkový obvod. Vždy bych po práci prodlužovačku v dílně odpojil. Čili zda to lze provést, případně dát radu jak. Raději v dílničce udělám lištový rozvod, než napojovat další prodlužovačky apod.a zakopávat o kabely. Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Ptáte se, zdali to lze přípojit/zhotovit, nebo zdali to lze/odpovídá předpisům? Připojení pevných r…
mirektatra 20.04.2016 19:43
mirektatra
Velice děkuji! poslední
David1991 22.04.2016 10:31
David1991

Ptáte se, zdali to lze přípojit/zhotovit, nebo zdali to lze/odpovídá předpisům?

Připojení pevných rozvodů pomocí pohyblivého přívodu, prostřednictvím vidlice a zásuvky je nebezpečné a (nevím zda aktuálně) ČSN to výslovně zakazovala. Je to celkem logické, protože vidlice je potenciálně poruchové místo (vlivem nespolehlivosti spoje a vytržením/přerušením kabelu) a pokud je takto napojen vcelku rozsáhlý rozvod, hrozí zavlečení cizího napětí na elektricky vodivé části zařízení (nejen elektrických předmětů, ale i třeba konstrukcí, rozvodů vody...) Provizorní přívody podléhají přísnějším požadavkům, než přívody stálé (častější revize, vypínání mimo provoz, kontroly...)! Jediná úleva je v četnosti podpěr kabelu - ZÁKAZ POLOŽENÍ NA TERÉN !!!
Je třeba si uvědomit, že soustava prodlužováků je také omezena délkou... a pokud budete připojovat "rozvody v budově", přidáte si oproti prodlužovákům další vidlice - zásuvkové spoje, protože spotřebič připojujete do další zásuvky.
Doporučuji pevné připojení přívodu v místě zdroje, případné použití pohyblivého přívodu "šňůrou" (kabel vyvěsit na podpěry tak, aby nebyl mechanicky namáhán tahem, oděrem a proražením ostrým předmětem). Připojit prostřednictvím proudového chrániče, který zároveň bude hlavním vypínačem přívodu. Průžez vodičů přívodu je dobré předimenzovat s ohledem na jeho délku a očekávatelný úbytek napětí i odpor "ochranné smyčky" (impedanci). V dílně bude nějaká rozvodnice, nezapomeňte v ní samostatně a kvalitně uzemnit zelenožlutou svorku a provést "rozjištění" na světelný a zásuvkový obvod. Pokud předpokládáte opravdu jen 2kW, pak použijte chránič/jistič B13/0.03A a přívodní kabel CU 3x2,5 - je to přecijen 20m. Podpěry takhle slabého kabelu cca po 1m (vyvázat na nosné lano, nebo příchytkou na budovu.
Náklady na provizorní přívod nejsou nikterak menší, než na trvalé řešení, proto doporučuji opravdu zvážit nutnost prozatímního provedení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru