Předmět Autor Datum
Doutnavka by měla být mezi krajním a středovým pinem.
IkaSGC 15.04.2016 15:33
IkaSGC
Díky ,vím a na druhou stranu - krajní a středový je spínač, ale jak to zapojit ??? kde je fáze , kde…
misut 15.04.2016 15:37
misut
Toď otázka, doutnavka má svítit pokud je zařízení zaplé, nebo vyplé nebo nepřetržitě ?
IkaSGC 15.04.2016 15:43
IkaSGC
Pro mě je důležité aby svítila při příchodu, kdy je tma , pak po zapnutí je jedno zda sítí nebo ne ,…
misut 15.04.2016 16:59
misut
Abych pravdu řekl tak se zdráhám teď poradit. Nejsem si jistý jak je vnitřní připojení doutnavky a p…
IkaSGC 15.04.2016 18:14
IkaSGC
díky za komunikaci, abych to osvětlil bylo to zapojeno.!! ale blbec odešla doutnavka/nevím zda vypín…
misut 15.04.2016 18:52
misut
Zapojení doutnavky je možno několik (v reálu ale netuším jaké jsou a proto píšu že nejlepší bude se…
IkaSGC 15.04.2016 19:09
IkaSGC
Doutnavky se odjakživa zapojovaly paralelně k vypínači. Takže když je rozepnutý, doutnavka svítí, kd… poslední
jirka44 15.04.2016 19:17
jirka44

Abych pravdu řekl tak se zdráhám teď poradit. Nejsem si jistý jak je vnitřní připojení doutnavky a pokud bych poradil špatně tak se z vypínače stane zkratovací souprava a to vzhledem k nevhodnému pro zářivkové osvětlení není bezpečné. Tento vypínač je dělaný do panelu takže předpokládám že nebude namontovaný v krabici na zdi. Doporučuji tedy proměřit vypínač a zakreslit schéma zapojení doutnavky. Dále se s tím dá pracovat pomocí selského rozumu. Nebo se také dá poradit google: https://www.google.cz/search?q=zapojen%C3%AD+vypin a%C4%8De+s+doutnavkou&espv=2&biw=1920&bih=1115&tbm =isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiEzvrBg5HM AhUKP5oKHZkfBAcQsAQISA

Sám když tyto vypínače montuji tak si je vždy omrknu a zjistím si zapojení. Problém je v tom že jsem se setkal se stejnými vypínači a rozdílným zapojením doutnavky.

díky za komunikaci, abych to osvětlil bylo to zapojeno.!! ale blbec odešla doutnavka/nevím zda vypínala nebo svítila stále???// blbec !! koupil jsem nový
a to co jsi napsal /je to zkracovací souprava !!! /já jsem si neoznačil zapojení a!!!///je pravda xx krát hlavní jistič!!
mám přívod-dráty --- L/faze/ O-zem spojený s přívodem na tlumivku/a třetí drát je přívod na zářivku -- ale jak je zapojit???
na vypínač 1 -2 -3 ?? 1 je kolebka s 2 /on - of / a ten třetí vývod ???

Zapojení doutnavky je možno několik (v reálu ale netuším jaké jsou a proto píšu že nejlepší bude se fyzicky podívat na vypínač a zjistit jak je doutnavka zapojena, možná je to i někde na boku znázorněno). Teď ještě přemýšlím.... Vypínač má několik poloh, proměř pískavým měřákem jestli se střední poloha překlápí na oba boční piny, tedy jestli se jedná o vypinač 1 nebo "schodišťák". Pokud je to čistě jednička a ten 3tí pin jde jen na doutnavku (jakože nakonec to tak asi opravdu bude), tedy ti střed bude pískat jen na jednu stranu. V tom případě je zapojení stupidní, střed fáze, strana která píská do zářivky a strana která nepíská (tedy tam kde je doutnavka zapojena) střeďák. Tím by doutnavka svítila stále.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru