Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přídavný spalovací motor na kolo.

Me nevadi pokracovat v dikuzi. Takze zacneme:
Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích:


§ 2 Vymezení základních pojmů
...
h) nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo,
Takze jizdni kolo je nemotorove vozidlo.
Již zmíněno:
Příloha č. 12 k vyhlášce č. 341/2014 Sb.:

8. Jízdní kolo může být vybaveno dodatečně pomocným motorkem, jestliže

a) bude nadále zachován původní charakter jízdního kola podle bodu 1 a 2,

b) pomocný motorek bude přiměřeně plnit podmínky ustanovení § 19 zákona,

c) jeho výkon nepřesáhne 1 kW,

d) v případě použití spalovacího motoru, nebude mít takový motor objem válce nebo válců větší než 50 cm3,

e) maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 km.h-1 a

f) montáž pohonného systému - motor, nádrž paliva nebo akumulátor na jízdní kolo, si nevyžádá zásah na jeho nosných částech.

Pokud vozidlo splňuje všechny výše uvedené požadavky, považuje se pro potřeby této vyhlášky nadále za jízdní kolo.
Odtud plyne ten paradox, že jizdni kolo s pomocnym motorkem je nemotorove vozidlo, protoze je to jizdníikolo. Pokusim se jeste dohledat v papirech zaznam o nehode, kde presne totez konstatuje PCR.

Pro uplnost jeste dodavam, že exisuji vozidla kategorie L, motokola. Ty maji taky kostrukční rychlost do 25km/h, ale jsou od pocatku staveny jako primarne pohaneny motorem a ty jsou normalni motorovy vozidlo, mj je k jejich rizeni potreba RP kategorie AM(nebo jiny, ktery je pokryva). Je to ale jina kategorie, ne jizdni kolo.

Dale - jizdni kolo musi byt motorem vybaveno dodatecne - to je dokonce podminka. Opravdu nikde nevidim, ze by zmeny na jizdnim kole nekdo nejak papirove resil. Dokonce zminovana vyhlaska na nekolika mistech rozdeluje pozadavky na seriove vyrabeny typy a ostatni. Jedinej rozpor, kde jsem ochoten pripustit, ze by si mohl mit pravdu, je otazka jestli se pro kolo vydava technicke osvedceni. V praxi bezne urcite nikoliv, kde kdo si koupi ram, vidlici, prehazovacku atd. a kolo si z toho smontuje, aniz by nejaky technicky osvedceni resil. Stejne tak ho neobnovuje, kdyz si koupi novy blatniky a myslim, ze by na me asi cumeli, kdybych po uradu neco takovyho chtel. Poresim s pravnikem, az ho uvidim, jak to vidi s tou poznamkou za strednikem, podle me se vztahuje ke vsemu co bylo pred nim, ale v tomhle punktu precijenom cervicek malinko hloda.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny