Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hnojivovy injektor

Zdravim,

Robim si na zahrade automaticke zavlazovanie a napadlo ma vytvorit automaticky prihnojovac. Moja predsava je jednoducha, napojim na vytlacne potrubie nieco ako venturiho trubicu a ta bude prisavat hnojivo z nejakej nadrze. Alebo ako to riesit ? Nadrz zrejme bude vystavena plnemu tlaku v systeme. Ma nieko s niecim takym skusenosti ? Alebo nejake injektorove cerpadlo ?

Dakujem

Předmět Autor Datum
Nieco taketo, ale s moznostou prevadzky pod tlakom trvale, nie len obcasne. Z coho by sa to dalo vyr…
Matfej 10.03.2016 05:35
Matfej
Tak, cestou do roboty som vymyslel nasledovnu koncepciu Nadobkou na hnojivo by bola nadrz na filter…
Matfej 10.03.2016 06:39
Matfej
možná INJEKTOR KAPALNÝCH HNOJIV ,ale nevím,jak je to náročné a drahé,tak moc jsem to nezkoumal. In…
Karel04 10.03.2016 10:39
Karel04
Hnojit chcem hlavne ovocie, nie travu, cize tam nejake kruhy nehrozia, zavlaha je kvapkova. Ten inje…
Matfej 10.03.2016 11:41
Matfej
Aha,tak já to pochopil jako automatické zavlažování trávníku.Tak to neporadím.Kapkovou závlaku mám t…
Karel04 10.03.2016 12:38
Karel04
Cererit pouzivam tiez, ale chcel som trocha vyskusat pouzit viac menej ciste chemikalie, napr. KNO3… poslední
Matfej 10.03.2016 13:16
Matfej

Tak, cestou do roboty som vymyslel nasledovnu koncepciu

Nadobkou na hnojivo by bola nadrz na filter, take tie velke plastove priehladne . Bola by upravena aby vtok bol navrchu a odtok zospodu (nejakymi hadickami abo tak) koli hustote hnojiva. Hnojivo by som zafarbil potravinarskou farbou a zmenou odtiena by sa dala odhadovat koncentracia.

Tlakova diferencia by vznikala na nejakom supatku. Supatko by bolo len jemne privrete. Na jeho vstup a vystup by sa napojila nadobka s hnojivom. V jednej vetve by bolo zaradene este jedno supatko na regulaciu. Cele by som to vyzvaral z 16tiek PPR a hlavna rura 25tka. Takto by bolo mozne prihnojovat.

Co ale este chcem vyriesit je meranie prietoku. Chcelo by to nejay presny vodomer, ktory by sa otacal aj pri minimalnom prietoku, povedzme par ml za minutu. Su take vodomery ? Ako vidno, chcem to co najlacnejsie. Rychlost prietoku by sa dala odhadnut aj zo zmeny odtiena hnojiva v nadobke, ale ak by bol taky vodomer tak by to bolo vhodnejsie riesenie.

Supatka som navrhol preto, lebo predpokladam ze maju jemnejsiie nastavenie skrtenia ako gulove ventily. Je to spravna uvaha ?

možná INJEKTOR KAPALNÝCH HNOJIV ,ale nevím,jak je to náročné a drahé,tak moc jsem to nezkoumal.

Injektor hnojiv AMIAD je dávkovací čerpadlo, určené zejména k dávkování hnojiv a chemických přípravků do potrubních vodních systémů,jak závlahového, tak i komunálního využití. K vlastnímu pohonu čerpadla není třeba jiné síly než hydraulického tlaku daného závlahového systému, který pohání lineární hydraulický motor.

Pokud to není moc velká plocha,osobně bych volil nějaký ruční aplikátor na hadici.Protože v okolí zavlažovače to asi bude hnojit víc a tráva poroste v kruzích rychleji.

Hnojit chcem hlavne ovocie, nie travu, cize tam nejake kruhy nehrozia, zavlaha je kvapkova. Ten injektor, to uz je profi riesenie za profi peniaze :) Mna len zaujima ci niekto nieco podobne nema spravene u seba na dome, s tou nadobou od filtra a par ventilmi. Teoreticky by to slo.

Aha,tak já to pochopil jako automatické zavlažování trávníku.Tak to neporadím.Kapkovou závlaku mám taky,ale beztlakovou,tak hnojení řeším přilitím rozpuštěného Kristalonu do nádrže s vodou.U ovoce by možná bylo efektivnější hnojení na list než do země,neúplně rozpustná hnojiva jako superfosfát,Cererit apod.stačí 1-2x ročně rozhodit nebo lépe nasypat do děr okolo stromů.

Cererit pouzivam tiez, ale chcel som trocha vyskusat pouzit viac menej ciste chemikalie, napr. KNO3 NaNO3 KH2PO4 a tie dopravit kvapkovou zavlahou priamo ku korienkom v minimalnych koncentraciach, ale zato pravidelne. No a na pravidelne musim pouzit automaticky system s elektroventilmi a casovacom no a na davkovanie nieco ako som popisoval. Nesom na zahrade totiz casto a zvlast v lete, ked povedzme mesiac nezaprsi tak potrebuje to zaliat. No zejme to proste vyskusam a ak to nepojde, dokupim vlozku a nadobu od filtra pouzijem na to na co je urcena :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru