Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starší PF 62 nebo nové VARI IV

Dobrý den,
potřebuji koupit nějakou frézu. Pořád se mi to motá v hlavě a nemohu se rozhodnout. Koupili by jste raději fungl VARI 4 nebo něco jako legendu PF 62 ? Pořád všude čtu, že je PF naprosto nepřekonatelná ve všech bodech. Že je těžká a při orbě nebo jízdě do kopce nehrabe, že uveze tunu dříví atd atd atd..
Potřebuji frézu na drobnou orbu, kultivaci, vožení dříví.

Co mi poradíte?

Díkec

Předmět Autor Datum
Pre dobrý servis by som doporučil by som Vari alebo Agzat.Výber uprimte najmä na to,aby prevody aleb…
Slavco31 01.03.2016 09:52
Slavco31
Vari má výhodu, že je lehké a má nepřekonatelnou světlou výšku. Velká světlá výška je u takových str…
PLV 01.03.2016 12:21
PLV
PLV,ano tak to je ,aneb veškerá technická řešení mají své výhody i nevýhody.
E250TD 01.03.2016 15:49
E250TD
Musím se přiznat, že se také přikláním spíše k VARI a jde mi také o cenu. Co mě opravdu zklamalo, ta…
Láďa - Černá hora 02.03.2016 10:17
Láďa - Černá hora
Taky doporučuji VARI, ale spíš bazarové - viz má starší rada.
Machr55 02.03.2016 11:12
Machr55
S PF osobně nemám zkušenost, ale záleží asi na pozemku který budete obdělávat. Vari je přeci jen roz… poslední
S4R 02.03.2016 16:28
S4R

Vari má výhodu, že je lehké a má nepřekonatelnou světlou výšku. Velká světlá výška je u takových strojů důležitý údaj, protože frézy s malou světlou výškou sedí při obdělávání půdy pořád na břichu. Stroje typu PF 62 jsou zase robustnější, mají klasický diferenciál, což je výhodné při jízdě ale jsou těžké a v měkké hlíně je s nimi neskutečná dřina, protože se musí uregulovat velká hmotnost.

Musím se přiznat, že se také přikláním spíše k VARI a jde mi také o cenu. Co mě opravdu zklamalo, tak VARI s vlečkou 51.000,- kč a bez vlečky taky. Já vlečku budu mít od souseda. Argument prodejce, že je prostě vlečka zdarma se mi nelíbí.
Napadlo mě jěště toto: Na bazaru koupit podvozek Vari a k němu koupit fungl motor s řiditky Agzat. Ten stojí 19500 kč. A rozhodně jsem z cenou daleko pod 51 tisíc. Někde jsem četl, že po drobné úpravě to spojit lze a vše pak maká na 100%.

S PF osobně nemám zkušenost, ale záleží asi na pozemku který budete obdělávat. Vari je přeci jen rozměrnější, takže na menších plochách kolem domu či při slalomu mezi stromky může být poněkud neohrabaná. Taky už má svůj věk, ale jinak její kvality vycházející z její hmotnosti asi nelze popřít.

Sestavu Vari - tj. převodovka DSK-317 + motor Honda GXV 160 + vlek na širokých kolech) - používáme 20 let. Motor s minimální údržbou jede spolehlivě, je to ještě staré OHV, ty nové OHC mě moc nepřesvědčily, jedno mám pátý rok v sekačce... Jinak Vari se používá už jen párkrát do roka - pro orbu, rotavátoru a častěji jako pohon jednobubnové sekačky Dakr. Obvykle na plochách 1000 - 3000m2.

Vlek na tahání dřeva mě poněkud zklamal, na lesních písčitých cestách se i s méně naloženým vlekem fréza spíše zahrabala než jela. Výhodu měla v odvozu dřeva v podmáčených půdách, kde zapadala Liazka, ale jinak dnes už raději všude s vlekem za osobním autem, uveze víc a je to rychlejší. :-)

Na orbu a rotavátorování malých ploch je to fajn sestava která kolem baráku udělá dost práce... A na menších zahradách se s ní přeci jen manipuluje výrazně lépe než s čtyřkolovým traktorem. Víc od toho snad ani nelze chtít. :-)

Moje rada k zamyšlení - což takhle zkusit sehnat starší slušnou sestavu motoru a převodovky kolem 20 tisíc? Jsou k sehnání jak staré Jikovy, tak čas od času novější čtyřtakty. Nové frézy mi přijdou rok od roku čím dál více odbyté, motory jakbysmet. Konstrukčně za těch dvacet let žádný velký vývoj taky neproběhl. Když vezmu, kolik stála moje sestava včetně příslušenství, hodně bych už dnes zvážil smysl této investice, byť chápu, že nové je nové.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru