Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ponorná sonda do vrtu-jde vyrobit?

Ahoj,nemáte někdo zkušenosti s ponornými sondami do vrtu k hladinovému spínači?
Zdá se mi to dost drahé na tu konstrukci,myslím,že by stejnou funkci splnil kus plastu s nerezovým kolíkem nebo šroubem za pár korun.Jde mi jen o izolaci konce kabelu na ten kolík.Jestli to zapatlat silikonem,zalít epoxidem nebo možná hmotou z tyčinky do lepící pistole.Možná i smršťovací bužírka by šla.Kabel tu nějaký mám.

Předmět Autor Datum
Nejdřív jsem viděl měděný destičky v gumovém rámečku s očkem, za které se provlékly a zavěsily ke ka…
mirektatra 21.02.2016 02:54
mirektatra
Děkuji za Vaše zkušenosti,zkusil bych to tedy vyrobit z toho nerezu v nějakém plastovém pouzdru kvůl…
Karel04 21.02.2016 13:13
Karel04
Pro těsnění je dobrá PastaPlast 2000, je to tubička, která se dá koupit v elektro nebo radioobchodě.… poslední
leo 21.02.2016 15:37
leo

Nejdřív jsem viděl měděný destičky v gumovém rámečku s očkem, za které se provlékly a zavěsily ke kabelu - vodič se připájel cínem ( po čase se to komplet rozpadlo). Později začali vyrábět nerezové válečky o prům. cca 10mm a d.cca 10cm se šroubkem a plastovou krytkou... Myslím, že lze použít cokoliv, co nezarůstá, nekoroduje a nerozloží se v kapalině, kterou sleduješ. Hlavně, aby se nerozložil ten kabel, nebo mechanický spoj a sonda se neporoučela ke dnu :-(
Několikrát jsem už viděl měděný kabel, který se ve vodě doslova rozpustil a měď zmizela. Já bych doporučil potravinářskou nerez (nemagnetická), připevněnou zauzlováním kabelu a nerezovým šroubkem. Jako přívod jsem použil šňůru CYSY 3x1,5, protože i kabel něco váží a pokud visí léta v délce několik desítek metrů svisle, je v místě upevnění asi dost mechanicky namáhaný (pro případ poruchy sondy jsem jej nepřipevnil k nosnému lanku čerpadla, ale visí samostatně). Takhle mi to funguje cca 15 let ve vrtu.

Děkuji za Vaše zkušenosti,zkusil bych to tedy vyrobit z toho nerezu v nějakém plastovém pouzdru kvůli dotyku o stěnu nebo o hadici ve vrtu.Čím to doporučujete utěsnit,aby to hned nesežralo ten napojený konec kabelu ve vodě?Ten silikonový tmel nebo hmota do lepící pistole by snad měla na pár let vydržet.A není problém to jednou za rok vytáhnout a zkontrolovat.Váhu toho kabelu promyslím,to je dobrá připomínka.

Pro těsnění je dobrá PastaPlast 2000, je to tubička, která se dá koupit v elektro nebo radioobchodě. Je to v podstatě neutrální silikon a používá se na těsnění konektorů v kabelařině. Dal by se použít i Neutrální silikon. V žádném případě acetický sanitární silikon, ten uvolňuje agresivní látky, které kabel časem zničí. Nejlepší by ale asi bylo použít kvalitní teplem smršťovací bužírku, která má na vnitřní straně vrstvu těsnicího lepidla. Dá se koupit v obchodě s elelektroinstalačním materiálem (Aspera, Repam apod.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru