Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna registru-stoupačky v koupelně

Dobrý den,
rád bych si nechal v koupelně vyměnit registr za novější typ žebříku Korado. Byl mi předběžné doporučen instalatérem/topenářem typ Korado 900x450, který bude proveden jako průběžný bez možnosti uzavření. Momentálně vedeme diskuzi se správcem kotelny (napojena na CZT), který argumentuje, že narušíme vyvážení soustavy. Nemáte prosím někdo zkušenosti s danou výměnou?
Uvádím, že byt se nachází v posledním patře a ostatní mají pouze průběžnou stoupačku. Dům má 3NP a na danou stoupačku jsou napojeny pouze 3 byty včetně mého.

Po následné diskuzi s topenářem mi bylo potvrzeno následující:
1. Výměnou registru za typ otopného žebříku Korado, nedojde k ovlivnění soustavy vzhledem k objemu vody ve stoupačce a následnému nedotápění. Uvažovanou výměnou dojde k redukci z cca 16litrů objemu stoupačky na 5litrů objemu topného žebříku, tímto zásahem není narušena účinnost dané větve topného systému.
2. Místní zredukování průřezu vyústění stoupačky do registru z průměru cca 6cm na průměr 2,5cm a následné napojení do topného žebříku s odvzdušňovacím ventilem, bez termostatického ventilu není zásah do topné soustavy ve smyslu omezení účinnosti. Při uvažovaném atmosférickém tlaku ve stoupačce 1atm je tlak pro vytlačení media (vody) dostatečný pro překonání odporu, který klade přechod z průměru 6cm na průměr 2,5cm.
K jedinému omezení, ke kterému může dojít je menší účinnost topného žebříku v posledním patře realizace, z důvodu zmenšení průtoku vrátkové vody. Dále připomínám, že touto úpravou není možné uzavřít ani redukovat topný žebřík, z důvodu zajištění neustále cirkulace vody ve stoupačce.

Děkuji za rady, názory a předání případných zkušeností.

Předmět Autor Datum
Jak je řešené topení na této stoupačce v partajích pod vámi. Mají klasické radiátory vytažené ze sto… poslední
sHpy00n 24.01.2016 01:42
sHpy00n

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru