Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotykova lampa

Dobry den,mam doma pokojovou lamp o vysce 2m.. je kovova a vypinac na ni funguje tim,ze kdekoliv se na svysle tycovine dotknu kovu tak sepne a vypne,na jakem principu tato lampa funguje?

Předmět Autor Datum
Kapacita?
iconek 13.01.2016 21:07
iconek
obecně řečeno svým tělem uzavřeš obvod (uzemníš tu kovovou tyčku) a elektronika v lampě to vyhodnotí…
JoDiK 13.01.2016 21:45
JoDiK
Dotykove spinace su typicky kapacitne, nejaky uC urobi hranu na signale cez velky odpor na nejaku ma…
MM.. 13.01.2016 22:30
MM..
Taky mi tu leží kapacitní lampa na stole, ta moje má dokonce 3 stupně svitu - mění se v závislosti n…
antibalda 13.01.2016 23:43
antibalda
frekvence ale neumi spinat zarovku. Zato nejaky uC ano :-) Pre uC je jednoduchsie urobit jednu hranu…
MM.. 14.01.2016 20:17
MM..
.. resp. ne ze sa "pouziva" kapacita pinu, ale treba s nou ratat. Ked neni v blizkosti druheh pinu p… poslední
MM.. 14.01.2016 20:30
MM..

Dotykove spinace su typicky kapacitne, nejaky uC urobi hranu na signale cez velky odpor na nejaku malu kapacitu, a kuka jak strmo stupa. Ked sa toho niekto dotyka tak stupa menej strmo (=ludske telo ma kapacitu). Obvod v pravom slova zmysle tam neni.
(... pisem len jak sa to zvycajne robi, co urobil nejaky cinan v nejakej neznamej lampe samozrejme netusim :)

Taky mi tu leží kapacitní lampa na stole, ta moje má dokonce 3 stupně svitu - mění se v závislosti na tom, kolikrát se jí dotkneš. Problém bývá v létě, kdy je vzduch vlhčí, tak lampa se sama od sebe rozsvicí ...

MM -> Pokud bych něco takového vymýšlel, tak bych to nejspíše udělal jako rezonanční obvod a změnou frekvence (kapacita = lidské tělo) bych spínal žárovku, s tou hranou mi to přijde jako celkem krkolomné řešení.

frekvence ale neumi spinat zarovku. Zato nejaky uC ano :-) Pre uC je jednoduchsie urobit jednu hranu a potom kukat (cez 1M odpor apod) inym pinom ze kedy sa zmeni uroven, ako kapacita sa vyuziva kapacita samotneho druheho pinu. T.j. staci na to uC a 1odpor a je to program na 5riadkov. Co tam ale dava cinan fakt netusim (uC ale existuju dnes aj male s cenou radovo v centoch, moze na to ale byt aj speci jednoucelovy obvod)

.. resp. ne ze sa "pouziva" kapacita pinu, ale treba s nou ratat. Ked neni v blizkosti druheh pinu prst, tak tam je len kapacita toho pinu niekolko pF apod. Ked sa k tomu priblizi prst (nemusi sa toho ani dotykat), tak uz tam je kapacita pinu+kapacita prstu dalsich par pF, a to uC vie zdetekovat ze tam je uz 2x tolko opozdenie. Ak sa toho aj prst dotkne tak potom sa ta uroven trebars aj prestane menit uplne, ale to je jedno ptz uC vidi ze sa hrana nezmenila za cas jak sa mala s kapacitou samotneho pinu => takze niekto tam ma paprce :)
P.S. ten uC tu hranu samozrejme periodicky opakuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru