Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mochyně židovská

Zdravím,
včera jsem si všiml v obchodě rostlinu mochyni židovskou. Ještě jsem ji nikdy v obchodě neviděl tudiž mě to překvapilo, že se prodává. Moc lidi totiž asi neví, že jsou ty oranžové bobule jedlé. A tak mě napadlo proč bych si nemohl mochyni až bude růst normálně v přírodě sehnat? Ale někdo mi říkal, že jsou 2 druhy této rostliny z nichž je jedna jedovatá. Moje otázka zní: jsou opravdu 2 druhy z nichž je jedna jedovatá?nerad bych se totiž otrávil tak se radši zeptám. Podle mě je jen 1 která je jedlá,ale mohu se také mílit
Snad se tu najde nějaky odbornik:-) predem děkuji za odpověd

Předmět Autor Datum
Citace z ireceptáře: Jsou plody jedlé? Plody, které jsou skryty uvnitř „lampiónků“, nejsou ani zdal…
kejki 01.01.2016 10:44
kejki
Dobrý den, rostlina se česky jmenuje "Mochyně židovská třešeň" (Physalis alkekeng). Rostlina je skut…
Kurt 01.01.2016 10:49
Kurt
včera jsem si všiml v obchodě rostlinu mochyni židovskou. Pokud jste ji viděl někde v supermarketu… poslední
Karel04 01.01.2016 12:15
Karel04

Citace z ireceptáře: Jsou plody jedlé?

Plody, které jsou skryty uvnitř „lampiónků“, nejsou ani zdaleka tak chutné jako plody mochně peruánské, ale jsou v podstatě jedlé. Ovšem mírně toxická hořčina physalin může při větší konzumaci vyvolat nevolnosti a zvracení (reakce může být značně individuální, někomu plody potíže nezpůsobí, někomu je špatně již po požití menšího množství). Vzhledem ke kyselosti plodů ale předávkování většinou nehrozí ani u dětí. Dříve se plody využívaly ve farmacii i lidovém léčitelství jako diuretetikum a proti dně.

Dobrý den, rostlina se česky jmenuje "Mochyně židovská třešeň" (Physalis alkekeng). Rostlina je skutečně jedovatá, i když alkaloidů či jiných toxinů (např. Fysalin) v ní je relativně malé množství a hrozí spíše žaludeční nevolnost.
Jedlá je pak její příbuzná "Mochyně peruánská" (Physalis peruviana), respektive její plody, vonící po ananasu. Lze je samozřejmě zakoupit, nejčastěji v prodejnách zdravé výživy. Vypěstovat samotnou rostlinu ze semen lze také, nároky na pěstování má podobné, jako rajče (teplomilná, vyžadující lehkou půdu s dostatkem živin).

včera jsem si všiml v obchodě rostlinu mochyni židovskou.

Pokud jste ji viděl někde v supermarketu v krabičce,jedná se o jedlou mochyni peruánskou.Má žluté plody.
Nejedlá mochyně židovská se nabízí jen jako stonky s tmavě oranžovými lampionky jako dekorace,nikdy jen plody.
Pěstování je snadné,ale moc nedoporučuji.Mochyně židovská je trvalka,bohužel se rozrůstá podzemními oddenky,za pár let zamoří záhony mnoho metrů kolem a je pak dost pracné tomu zamezit.Mochyně peruánská se pěstuje jako jednoletý keřík-jako rajčata,jak už psal kolega.Má žluté plody v šedožlutozelených lampionkách.Ale mě nějak nezaujala,chutná to jako navoněná rajčátka.Zkuste si koupit vaničku na zkoušku.
To už je lepší Mochyně mexická(Physalis ixocarpa),ta má velké plody jako rajčata a dají se z toho dělat i různé mexické omáčky-salsa apod.
Semena se dají koupit třeba tady,ale peruánskou můžete nasít ze semen koupených plodů a židovskou je lepší a rychlejší množit těmi oddenky.
Více o mochyních na Google.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru