Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kotel opop h418 - čištění

Zdravím všechny přítomné. Podědil jsem starší kotel opop h418,ještě ten bílý typ s litinovými dvířky. Řeším takový menší problém. Při čištění, když oddělám horní desku, potřebuji dostat saze z prostoru kotle. Zvlášť v zadní části jak je vývod do komímna. Dočetl jsem se různě na netu, že tam bude někde čistící otvor, ale KDE??. Dokázal by mi to někdo srozumitelně vysvětlit? Jsem z toho docela rozpačitý, jak se tam dostat, nějak to jít musí, ale já nemůžu přijít na to jak ... předem moc díky.

Předmět Autor Datum
Na straně 16 je obrázek - dole je poklop, zvedá se drátem s háčkem. 5muY u starších je snad jen kruh…
kejki 14.12.2015 20:49
kejki
Díky. Zrovna tenhle návod jsem taky našel,ale když jsem viděl,že je to novější model,dál jsem to neš…
Zdoter 14.12.2015 20:56
Zdoter
Tak ještě je cesta spodem kotle (z popelníku). Když tam posvítíš, měl by být ten deklík vidět, a kdy…
Kachlík 14.12.2015 21:46
Kachlík
Dobrý den,tazateli kotel H41 vlastním dodnes a je zapojen v okruhu,ale topí se plynem.Tu pokličku vy…
Lubomír 15.12.2015 10:10
Lubomír
Tak ještě je cesta spodem kotle (z popelníku). Na tu právě spoléhám. S tím, že to bude boj tak něja…
Zdoter 15.12.2015 19:00
Zdoter
Tak to by chtělo fotodokumentaci - ale držím hadímu muži pěsti;-).
Kachlík 15.12.2015 22:30
Kachlík
Tazateli,dodatek,který jsem netušil,že nebude jasné.Poklička se vyndavá vrchem kotle,zasunout pohrab…
Lubomír 16.12.2015 13:16
Lubomír
Tazateli,dodatek,který jsem netušil,že nebude jasné.Poklička se vyndavá vrchem kotle Já to chápu. A…
Zdoter 16.12.2015 21:32
Zdoter
Tak nějak jsem si to představoval při popisu těch potenciálních komplikací, proto fandím, ať se to p… poslední
Kachlík 16.12.2015 22:11
Kachlík

Díky. Zrovna tenhle návod jsem taky našel,ale když jsem viděl,že je to novější model,dál jsem to neštudoval. Moje chyba. Jen budu muset vymyslet jak se k tomu dostat. Pár posledních let se na udržbu dost kašlalo a tak je tam docela vrsta .. no nějak si s tím budu muset poradit :-D

Dobrý den,tazateli kotel H41 vlastním dodnes a je zapojen v okruhu,ale topí se plynem.Tu pokličku vyndáte velice snadno obyčejným pohrabáčem,který je ohnutý drát do pravého úhle.Poprvé nejlépe baterku ,poklička je za poslední lamelou směrem ke kouřovodu mezi pláštěm kotle.Pokud tam je správná poklička,tak má navařeno plechové očko do kterého nasunete pohrabáč a vytáhnete ven,montáž opačně.Při navrácení dbejte na to,aby byl otvor dobře utěsněn,jinak do kotle pújde falešný vzduch a nebude dobře hořet.:-)

Tazateli,dodatek,který jsem netušil,že nebude jasné.Poklička se vyndavá vrchem kotle,zasunout pohrabáč,nebo jiný háček zahnutý do pravého úhle za poslední lamelu mezi plášť kotle směrem ke kouřovodu a tam dole je ta záslepka,která má navařené očko,posvítíte,odhrabete saze ke straně,aby bylo vidět to očko,zaháknete pohrabáč,vytáhnete,naprosto jednoduché.Vrátíte zpět opačným způsobem a dobře usadíte,aby spodní otvor byl perfektně zakrytý.Před touto operací důkladně vyhrňte saze směrem dolů do popelníka.Vždyť je to naprosto zřetelné z manuáu,který uvedl někdo další,ty kotle jsou téměř identické,H41 ,H4,H418,pouze jiný výkon a velikost šachty,H418 jí má větší,protože má o jednu výhřevnou lamelu méně.:-)

Ještě dodatek,je to na tom manuálu na straně deset,vyjmete horem kotle komínovou klapku č.28 a tou mezerou ,kterou uzavírá zasunete pohrabáč směrem dolů a naháknete víčko č3.:-)

Tazateli,dodatek,který jsem netušil,že nebude jasné.Poklička se vyndavá vrchem kotle

Já to chápu. Ale jde o to, že jak to takto dlouho nikdo nečistil tak je právě mezi poslední lamelou a pláštěm kotle vysoká vrstva sazí a nevím jestli se mi podaří tu záslepku vytáhnout. Proto uvažuji o možnosti dostat se tam zespod. Samozřejmě zkusim nejdřív horem, i za cenu pokusu o vybrání, pokud se mi to podaří.

Pro Kachlík: Kotel je v chodbičce o rozměrech cca 1x1 metr. Záda a pravý bok ( při pohledu zepředu ) jsou u stěny, vedle levého boku je cca 60 cm místa a před kotlem asi tak 40 cm. Tudíž když otevřu dvířka a chci se podívat zespodu do kotle tak se mi samozřejmě dvířka pletou a musím přes ně. Prostě nechápu proč to kdysi moji předkové takhle vymysleli, ale dokud kotel drží tak s tím hýbat nebudu. Do budoucna s novým kotlem už příjdou změny, aby člověk neměl nervi a měl dostatečný manipulační prostor ..

Tak nějak jsem si to představoval při popisu těch potenciálních komplikací, proto fandím, ať se to povede co nejjednodušeji - já měl zase vždycky problém usadit to víčko tak, aby kolem něj netáhl falešný luft, a to mám přístup kolem kotle naprosto luxusní (prostě se strefit na díru bez chlupů…:-D).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru