Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Další elektrická zásuvka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat někoho zkušeného: V kuchyni potřebujeme udělat další elektrickou zásuvku a moje otázka zní: Je možné z původní zásuvky natáhnout kabely ve zdi a na místě, kde potřebujeme prostě vytvořit novou zásuvku ? :-)

Předmět Autor Datum
Mozna. Je limitovanej pocet zasuvek na okruh - 10(ulitba - dvouzasuvka je porad jenom zasuvka). Zaro…
bahno 05.12.2015 22:17
bahno
No právě, že je potřeba na tu zásuvku napojit kombinovaný sporák (nahoře plyn - dole trouba právě na…
Ketik 05.12.2015 22:30
Ketik
No bylo by dobré zjistit jaký jistič jistí tento okruh (tedy hodnota jističe). Pro sporák by to mělo…
Wolve 05.12.2015 23:04
Wolve
Sporak a digestor z jednoho okruhu neni prave nejlepsi reseni. Pokud je dostatecne dimenzovanej kabe…
bahno 05.12.2015 23:05
bahno
Takže z toho vůbec nejsem chytrej... Kdyby ten sporák měl přívodní kabel 4 metry dlouhý, tak to přip…
Ketik 05.12.2015 23:23
Ketik
Otázka zní, co je pověšené na zásuvkovém okruhu ve kterém je zapojena tahle volná zásuvka.Pokud na n…
iconek 05.12.2015 23:47
iconek
Takže jsem na to koukal a na jističi je napsáno 16A/500V a na tento okruh je napojena ve dvouzásuvce…
Ketik 06.12.2015 10:56
Ketik
Kup si delší šňůru a nedávej tam prodlužku.Řešil jsem to tak u pračky.
milkaaa 06.12.2015 11:12
milkaaa
Prodlužovák jsem navrhnul peoto, že nevíme zda je tazatel schopen novou, delší šnůru naimplantovat.
iconek 06.12.2015 11:25
iconek
A je něco složitého na výměně originál kabelu od sporáku? A co dát prodlužovák např. tento: 250V 16A…
Ketik 06.12.2015 12:00
Ketik
Složité to není, ale měl by to měnit kvalifikovaný odborník s patřičnou vyhláškou.Nevěřil byste, co… poslední
iconek 06.12.2015 12:39
iconek
IMHO nejhorší na tom bude to sekání do zdi. Neuděláš chybu, když se předtím poradíš s nějakým elektr…
Yarda 06.12.2015 12:20
Yarda

Mozna. Je limitovanej pocet zasuvek na okruh - 10(ulitba - dvouzasuvka je porad jenom zasuvka). Zaroven by to nemela bejt zasuvka urcena primo pro neco(ta je na okruhu pouze jedna). Pokud tomu nebrani ani jednen z predchozich bodu a je to tridratova instalace, tak v tom neni zadnej hacek. Pokud je dvoudratova, tak v tom hacek sice je, ale taky to udelat pujde.

No právě, že je potřeba na tu zásuvku napojit kombinovaný sporák (nahoře plyn - dole trouba právě na elektriku) a digestoř. Původní zásuvka je na druhém konci kychyňské linky a nechci to řešit nějakým prodlužovákem.

No bylo by dobré zjistit jaký jistič jistí tento okruh (tedy hodnota jističe). Pro sporák by to mělo alespoň 16A/B. Dále průřez vodiče 2,5mm2 a také vědět co všechno se na konkrétní okruh bude dále zapojovat.

No a teď to vezmu tak, jak se to dělá v praxi (jedna prasárna vedle druhé): žádný z předchozích bodů není třeba řešit, prostě se tam natáhne nejáký dostupný kabel, do zdi přidělá zásuvka a zapojí se sporák... pokud to bude fungovat, tak není co řešit (tedy kromě toho, že to může za pár dní vyhořet) no a pokud to vůbec nepůjde, tak potom přijde na řadů řádný postup ;-)

Každopádně pro lajka je lepší když to udělá odborník :-)

[http://kutilska.poradna.net/file/view/3727-cyky-pn g]

Sporak a digestor z jednoho okruhu neni prave nejlepsi reseni. Pokud je dostatecne dimenzovanej kabel, tak by se dalo s privrenim obou oci uvazovat o zruseni stavajici zasuvky a vytvoreni vyvodky pro troubu, s tim ze tam teda bude i ta digestor(jeste jednou, je to fuj, ale dejme tomu).
Cisty reseni je natahnout dva separani okruhy.
Jeste me napada reseni podruzny rozvadec, to by mozna bylo i normove cisty, ale to necham na mistni elektroguru, on se nejakej ozve.

Takže z toho vůbec nejsem chytrej... Kdyby ten sporák měl přívodní kabel 4 metry dlouhý, tak to připojim na původní zásuvku ve který nic není zapojené :-). Takže to mám řešit prodlužovákem třeba? To se spíš bojim, že vyhoříme než udělat novou zásuvku :-)

Otázka zní, co je pověšené na zásuvkovém okruhu ve kterém je zapojena tahle volná zásuvka.Pokud na něm visí mikrovlna, konvice, espreso a lednice, bude to dělat bordel.V horším případě se to někde upálí a zahoří, v lepším vypadne jistič.
Záleží taky na tom, jaký kabel je ve zdi.Pokud hlína, neriskoval bych to.Měď něco snese, ale zase to nemusí ustát jistič.
Správně by měl být sporák zapojen na zvláštním okruhu s vlastním jističem.Ideálně natáhnout nový přívod z rozvaděče.Řešení prodlužovákem je taky řešení, ale.....někde se to může upálit a zahořet.Pak už je pozdě.Prodlužovák pokud možno kvalitní, nic z Tesca 5 metrů za 100 kč.

A je něco složitého na výměně originál kabelu od sporáku? A co dát prodlužovák např. tento: 250V 16A, 3x2.5mm ? Potřebuji na to napojit sporák a digestoř - využití el. trouby max. jedenkrát za týden a digestoř tak 3x za den.

Složité to není, ale měl by to měnit kvalifikovaný odborník s patřičnou vyhláškou.Nevěřil byste, co dokážou lidi provádět s elektrorozvodama, prodlužkama, lampičkama apod.
Když to pak někoho klepne přes prsty a dotyčný to nerozdejchá, je problém na světě.

IMHO nejhorší na tom bude to sekání do zdi. Neuděláš chybu, když se předtím poradíš s nějakým elektrikářem, aby okouknul, v jakém stavu máš stávající elektroinstalaci, poradil jak to máš udělat a pak přišel, aby to zkontroloval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru