Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Přetištění" výkresu na plech

Jakým způsobem lze jednoduše a efektivně přenést konturu tvaru definovanou slabou čárou na 3mm plechovou desku? Příklad: mám v autocadu nakreslenou nesymetrickou součást, která má složitý vnější a vnitřní tvar složený z křivek, mezi nimi se nacházejí další prvky jako 4-hranné a kulaté otvory atd. Chtěl bych obrysy tvaru a prvků tedy slabé čáry přenést na plech za účelem co nejpřesnějšího vyříznutí a vypilování součásti z plechu podle přenesené rysky. Tvar (součást) mohu vytisknout z autocadu na laserové tiskárně, napadá mě nějaká zažehlovací fólie, ale nenašel jsem vhodný produkt. Možná by to šlo i nějak chytře použít a zkobinovat jednoduché techniky za pomocí "kopíráku" či jiných pomůcek.
Díky za návrhy

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja bych na to sel fotocestou: - na laserove tiskarne na pruhlednou folii natisknu co budu chtit - de…
gilhad 06.12.2015 21:47
gilhad
Tak tenhle návod se mi líbí, díky za něj, ale jsem "fotocestami" naprosto nepolíben, proto prosím o…
okolokolemjdoucí 07.12.2015 02:29
okolokolemjdoucí
- V podstate je to jedno, jen ti to ve vysledku musi spravne stranove sedet. U tenkeho plechu to ale…
gilhad 07.12.2015 22:14
gilhad
V zasade, proc to leptat? Jako fotocestou prenest, proc ne(byt je to pracny) a pak rovnou obrabet, n…
bahno 08.12.2015 08:55
bahno
protoze ta fotovrstva neni moc viditelna, zatimco zmena povrchu viditelna je poslední
gilhad 08.12.2015 20:07
gilhad

Ja bych na to sel fotocestou:
- na laserove tiskarne na pruhlednou folii natisknu co budu chtit
- desku striknu Positiv20, necham v temnu zaschnout
- dam tu folii na desku, osvitim UV svetleme (UV diody, slunce, horske slunce, halogenka ....) (asi 20 minut, dle intenzity)
- vyvolam NaOH (Krtek) cajova lzicka na tretinku litru, staci chvilka
- vyleptam cimkoli, co lepta tu desku - staci lehounce, pokud budu mit cary pruhledne, tak mi to udela prislusne "zarezy", pokud budou cary nepruhledne, tak to "upravi povrch" na plose a cary zustanou v puvodni uprave

Podle viditelnych car kutim dle libosti.

(Doporucuju predem vyzkouset na odrezku materialu)

Tistene spoje takto proleptam na zakladni desku, neni problem mit spolehlive cary pro nozicky 0.3mm (s odstupy taky 0.3mm) v domacich podminkach (cti na schodek k zahradce) http://download.gilhad.cz/90mm/crop_scale_0024.jpg

Tak tenhle návod se mi líbí, díky za něj, ale jsem "fotocestami" naprosto nepolíben, proto prosím o upřesnění:

dam tu folii na desku, osvitim UV svetleme (UV diody, slunce, horske slunce, halogenka ....) (asi 20 minut, dle intenzity)

- předpokládám, že je jedno jestli potištěnou stranou fólie nahoru nebo dolů, nebo se mýlím?

- vyvolam NaOH (Krtek) cajova lzicka na tretinku litru, staci chvilka

- po UV osvětlení sundám průhlednou fólii a plech ponořím do kádinky s uvedeným "nálevem"? Jak v mém případě bude vypadat můj plech (který mám očištěný od rezu, částečně vyleštěný, tedy stříbrná barva) pokud to takto udělám?

- vyleptam cimkoli, co lepta tu desku - staci lehounce, pokud budu mit cary pruhledne, tak mi to udela prislusne "zarezy", pokud budou cary nepruhledne, tak to "upravi povrch" na plose a cary zustanou v puvodni uprave

- tomu vůbec nerozumím a nevím co mám v mém případě udělat

Díky za odpověď

- V podstate je to jedno, jen ti to ve vysledku musi spravne stranove sedet. U tenkeho plechu to ale asi bude jedno (pokud ma obe strany stejne)
Ja pouzivam potistenou stranou k fotovrstve, kvuli rozptylu v materialu a proto musim tisknout zrcadlove prevracene.

- presne tak, ponorit, lehce s tim pohybovat (staci kadinkou) a vcas to slit a oplachnout lehce vodou, at to neodleptas komplet. NaOH na kovy moc nebere, takze tohle s tim moc neudela, to, co bylo zakryto barvou zustane, me se to na medi jevi jako trosku tmavsi cary/plochy

- ta fotovrstva sama je celkem neviditelna a snadno zrusitelna, takze bych vzal cokoli kyseleho, co ten plech lepta a trosku bych to tim poleptal, takze co bylo zakryte (a tudiz se vyvojkou neodplavilo) tam zustane a bude pred leptanim kryt.
Takze cerne cary/plochy z te prusvitne blany nebudou poleptane, pruhledne poleptane budou.

Zalezi na tom, jestli vzor udelas pozitivni, nebo negativni - kdyz si vytisknes cary, kde chces rezat, tak ti ty cary zustanou leskle a (pripadne) lehounce vystouple, zatimco okolni povrch se leptanim zmatni

Kdyz si vytisknes plochy, ktere chces zachovat, tak ty plochy zustanou a cary mezi nima(ci prostor) se nalepta, kdyz to nechas leptat dele, tak i do hloubky.

Predstav si, ze misto fotocesty si vzor z te blany rucne obkreslis pruhlednym lakem na ten plech a pak to polijes necim leptavym - tak presne tak to zafunguje.

V tom mojem obrazku jsem vytisknul cerne ty cary od nozicek a plochy (ted jsou medene, nebo pocinovane) a necha pruhledne ty cesticky mezi nima. Pak jsem to leptal tak dlouho, az se odleptala vestkera med az na ten tmavy kuprextit pod ni (nejakou tu setinu milimetru).

Ty to nedokazes ciste proleptat skrz, ale staci ti to oleptat natolik, abys poznal rozdil mezi naleptanym a nenaleptanym a podle toho to pak budes rezat.

Skoro jiste u tebe to naleptani bude vypadat jako matovejsi a drobne skrabance zmizi, stejne jako zrcadlovy lesk se zmeni v mat. Takze podle toho naplanuj, zda chces odleptavat ty plochy , nebo delici cary...

V zasade, proc to leptat? Jako fotocestou prenest, proc ne(byt je to pracny) a pak rovnou obrabet, nejaky leptani je zbytecny. Pokud by to byl fakt tenkej plech, dalo by se uvazovat o tom ten plech proleptat a z lazne rovnou vyndat ten tvar, ale to vidim pruchozi tak do tloustky 0.3, maximalne 0.5mm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru