Předmět Autor Datum
Přesně tak. Ještě jí lze určovat pořadí fází pro motory, je to na ní napsané, A-B svítí, B-A nesvítí…
Rce 03.11.2015 17:59
Rce
Použití je vylisovaný na krytu, ale pro úplnost uvádím všechna možná použití: 1) fázovka -jednopólov…
mirektatra 03.11.2015 18:53
mirektatra
Dávám palec nahoru a tleskám. Vyčerpávající a bezvadná odpověď, aniž se z tazatele dělá blbec. Takto…
Rce 03.11.2015 21:11
Rce
;-)
mirektatra 04.11.2015 06:19
mirektatra
Mirektatra, díky za vyčerpávající návod.
-Slávek- 20.03.2019 16:25
-Slávek-
Děkuji za vyčerpávající odpověď. :-)
o.dokoupil 05.11.2015 10:46
o.dokoupil
Hlavně pozor na doutnavku u starsi zkousecky,stalo se me ze byla vadna a to je potom prekvapeni.
Kenav 21.03.2019 08:59
Kenav
Nemůže se stát "překvapení", použije li se zkoušečka zodpovědně : Při ověřování NEPŘÍTOMNOSTI napět…
mirektatra 26.03.2019 05:23
mirektatra
Já někdy i úmyslně :-D Nedávno jsem bráchovi připojoval nový sporák. Zeptal jsem se máš to vypnutý?…
Zerozero 26.03.2019 12:28
Zerozero
To uz radsi kus dratu a slusnout. Bud to bylo uz vypnuty, nebo se to prave vyplo.
bahno 26.03.2019 13:29
bahno
No, tak šlusdrátem to může bolet daleko víc, pokud jsi zkusil šlusnout v místě, kde je vysoký zkrato… poslední
mirektatra 26.03.2019 20:31
mirektatra

Přesně tak. Ještě jí lze určovat pořadí fází pro motory, je to na ní napsané, A-B svítí, B-A nesvítí a bývající fáze je C (obvykle svítí oběma směry, ale už si to tak přesně nepamatuji).

Edit:// Pozor, kolík vlevo pro kontrolu fáze, vpravo se měří napětí tím vrčícím čudlíkem uvnitř, pak se dá i do prava ten spodní kabel a měříme napětí mezi kolíkem a kabelem (například kolík na fázi, kabel na zem).

Použití je vylisovaný na krytu, ale pro úplnost uvádím všechna možná použití:
1) fázovka -jednopólová zkouška přítomnosti fáze : pevný hrot je našroubován v levém předním otvoru "A" (na užším konci zkoušečky), ruka se dotýká kovového nálisku na zadní straně.
Fáze přítomna = doutnavka v levém okénku svítí. (Někdy reaguje i na indukovaná napětí, to však není na závadu funkce - "bezpečná identifikace NEPŘÍTOMNOSTI napětí"). Prost, pokud doutnavka nesvítí, máme jistotu, že tam napětí není.
2) zkouška pořadí fází: pevný hrot v otvoru "A", pohyblivý hrot v levém zadním otvoru "B", ruka se dotýká kovového nálisku na zadní straně
Pokud je předcházející fáze na hrotu "A" a následující na hrotu "B" , doutnavka svítí. V opačném případě doutnavka při připojení obou hrotů zhasne. (výše zmíněná "třetí fáze" je vždy buď následující, nebo předcházející - podle toho, kterým hrotem ji zkoušíme). Obvyklé je seřadit fáze od předcházející vlevo v pohledu do spotřebiče (svorkovnice, sběrnice, zásuvka ...).
3) zkoušečka napětí: Oba hroty připojeny v pravých (neoznačených) otvorech.
Po připojení obou hrotů na napětí odečteme na stupnici vedle pohyblivého ukazatele přibližné napětí - slouží k indikaci napěťové úrovně, ne k přesnému měření napětí ve Voltech. POZOR!! Zejména vyšší napětí měřit pouze po dobu 10 sec., jinak je nebezpečí přehřátí a zničení zkoušečky.
Poznámka: Zkoušečka SN1 (dříve ZN1) při použití dle bodu 3) zatěžuje obvod proudem větším, než multimetry a běžné digitální přístroje. To je výhodné při ověření skutečné celistvosti silových obvodů - měření je odolné indukovaným napětím. POZOR!! V některých případech lze při měření zavléci nebezpečný proud i do obvodů, které pro to nejsou přizpůsobeny, případně i na neživé části el.zařízení. Může tak dojít k poškození zařízení, nebo k nebezpečnému dotyku osob.
Při ověřování NEPŘÍTOMNOSTI pro práci na el.zařízení je doporučen postup: 1)Přiložit hrot na napětí - zkoušečka svítí. 2)Přiložit hrot na zkoušený vypnutý A ZABEZPEČENÝ přístroj - zkoušečka nesvítí. 3)Přiložit hrot na napětí k ověření funkce zkoušečky - zkoušečka svítí.

Nemůže se stát "překvapení", použije li se zkoušečka zodpovědně :

Při ověřování NEPŘÍTOMNOSTI napětí pro práci na el.zařízení je doporučen postup: 1)Přiložit hrot na napětí - zkoušečka svítí. 2)Přiložit hrot na zkoušený vypnutý A ZABEZPEČENÝ přístroj - zkoušečka nesvítí. 3)Přiložit hrot na napětí k ověření funkce zkoušečky - zkoušečka svítí.

Občas nahrazuji doutnavku ukazovákem pravé ruky - ne vždy úmyslně :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru