Předmět Autor Datum
Pro jednoduchost stačí osazenou desku plošného spoje po zapájení lehce potřít roztokem kalafuny v li…
náhodný 19.10.2015 08:31
náhodný
Já to dělám tak, že vyrobím plošný spoj a ten hned natírám rozpuštěnou kalafunou v lihu. Výhoda je v…
antibalda 19.10.2015 09:15
antibalda
Nejsem az takovy zacatecnik, ale ani zadny profik a zase to neni tak nedostupna a slozita technika,… poslední
gilhad 22.10.2015 00:55
gilhad

Pro jednoduchost stačí osazenou desku plošného spoje po zapájení lehce potřít roztokem kalafuny v lihu, který se také někdy používá pro pájení. Destička se vezme do dvou prstů, mezi palec a ukazovák, drží šikmo nad nějakou ssavou podložkou, třeba zmačkanými a narovnanými novinami, aby to, co kápne nekáplo na koberec, nebo na zem a lehce namočeným štětečkem se šikmo potře po celé ploše.
Pozor: kalafuna nesmí zatéci do konektorů, vypínačů, přepínačů, potenciometrů, svorkovnic a dalších vodivých spojů, protože kalafuna je nevodivá a konektory a to ostatní, by nefungovalo.

Já to dělám tak, že vyrobím plošný spoj a ten hned natírám rozpuštěnou kalafunou v lihu. Výhoda je v tom, že se na to pak dobře pájí + to ten plošňák chrání. Doma mám taky klasický lodní bezbarvý lak - ten taky někdy používám, na ochranu to stačí, ale je nepájivý, tak pak už nemůžeš plošňák opravovat.

Nejsem az takovy zacatecnik, ale ani zadny profik a zase to neni tak nedostupna a slozita technika, aby to nekdo zrucnejsi nemohl pouzivat hned, tak tu dam odkaz, kde o tom pisu:

https://divnoblog.wordpress.com/2015/09/22/howto-u v-zelena-nepajiva-pasta/

na kontakty lze jste zvrchu treba kalafunu (nelakoval bych je necim nesundatelnym pro pripad oprav), ale v beznem prostredi je i pajka samotna celkem dobrou ochanou a zadna nekryta med nevycniva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru