Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úprava zdí v interiéru (aneb jak ten bordel sundat nejlíp dolů?)

Zdravím, mistři :)

Konečně jsem se rozhoupal trochu to doma zušlechtit a než začnu malovat, potřeboval bych poradit s tímhle:
Bydlím v klasický bytový zástavbě z 50. let a celý jádro je z venkovní strany nahozený nějakou divnou věcí - jsou to takový jakoby žmolky. Nedokážu to asi moc dobře popsat, nejlepší bude podívat se na přiložený fotky. Není to ani přes celou zeď, protože zhruba do výše 150 cm jsou laťkový obklady a nahozený je to tedy jen od obkladů výše, plus stropy (asi aby si ten, kdo to dělal, vynahradil ty obklady). Velice se mi to nelíbí a rád bych to dostal dolů, ale škrabat to špachtlí by byla záležitost na dva týdny (ozkoušeno na malým vzorku) a navíc by tam zůstaly po tom díry. Moje otázky jsou v podstatě dvě:

1) co to vlastně je a jak se tomu říká?
2) jak to co nejefektivnějš dostat dolů? Na druhý fotce je dokumentovaný, že by se to asi dalo sloupnout, kdyby se mi podařilo tu vrstvu odchlípnout od zdi, což se na pár místech už samo děje (bohužel jen na pár). Třeba by se tomu dalo nějak pomoct?

Je toho tam možná 20 m2, škrabat to špachtlí by fakt bylo úmorný. Díky předem za rady a nemějte mi prosím za zlý nedostatek přesnejch a správnejch termínů, rozumím zas jinejm věcem :-D

Předmět Autor Datum
Zdravim. Vypada to na nater s drevenema ci papirovema hoblinkama, mam takove obavy ze asi budete skr…
pospa65 15.10.2015 08:21
pospa65
ještě bych zkusil teplovzdušnou pistoli a oškrabat špachtlí.Pokud na tuto lingrustu byla použita fer…
dabac 15.10.2015 14:52
dabac
Jo, mě ta horkovzdušná pistole taky napadla, zejména když jsem viděl, že je to souvislá vrstva (viz… poslední
Kostěj 15.10.2015 16:20
Kostěj

Zdravim. Vypada to na nater s drevenema ci papirovema hoblinkama, mam takove obavy ze asi budete skrabat. Co nejvic namocit( nejlepe stetka) nechat cca misto 30 vterin az jednu minutku nasaknout vodu a pak to skrabaci spachtli seskrabnout. Mista kde bude nejaka dira zasadrovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru