Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výsadba švestek

Zdravím, asi to sem nepatří, ale nenapadá mě lepší stránka, kde bych se dočkal nějaké odpovědi. Chtěl bych si nasadit švestky, ale ještě jsem nikdy žádný ovocný strom nesadil. O tom, jak stromky nasadit jsem si už něco přečetl a zjistil od známých, ale nevím, jakou odrůdu si vybrat. Když se tak dívu na netu, tak je toho spousta. Není tu někdo, kdo už někdy sadil a poradil mi jaká odrůda je nejlepší a hlavně podle čeho vybírat?. Dívu se na netu na jeden katalog z prodejny, kde chci stromky koupit a mají uvedené vysokokmeny, čtvrtkmeny, polokmeny atd. a já nevím, co bude nejlepší, tak bych byl rád za každou dobrou radu. :) Předem díky

Předmět Autor Datum
Švestku na čtvrtkmenu? Bude se pod tím sekat sekačkou? Je to na jídlo, nebo na pálení? V jaké oblast… poslední
kejki 30.09.2015 20:04
kejki

Švestku na čtvrtkmenu?
Bude se pod tím sekat sekačkou?
Je to na jídlo, nebo na pálení?
V jaké oblasti bude výsadba?
Je lepší zralost v červenci, nebo v srpnu, popř. v září (IMHO to bývá nejvíc rozdílné v kvalitě)?
Jsou v okolí švestky zdecimované šarkou?
S výjimkou příbuzného, který stříká, probírá a síťuje, jsem nepotkal opravdu dobrý Top*** (on má Tophit a je té švestky plná ruka). Německá šlechtitelská stanice je v lepších klimatických podmínkách, než většina ČR.
Na zahrada.cz je ve fóru o jednotlivých odrůdách dost, pochopitelně přibývají další, momentálně Lipnická švestka, která má chutnat jako Domácí, zraje v srpnu a zřejmě je rezistentní šarce.
Osobně mám na jídlo Čačanskou snad rannou, která mi přijde výborná, ale dnes už jí tam pomlouvají, Katinku, obě zrají v červenci krátce po sobě. Byl to omyl, měla to být Hanita, ale je švestkovější chuti než Čačanka. Na konci srpna tu bývá výborná Gabrovská a na začátku září si kupuji v Litoměřicích odrůdu Prezident. Letos bohužel jen bída v supermarketech.
Naopak extrémně teplý rok popřál pravým švestkám, které tu (Slánsko) jsou vzácné a s jednou vyjímkou nemocné šarkou.
Všechny novodobé pološvestky se musí v době květu stříkat proti pilatce, sice by se některý rok urodilo i bez postřiku, ale to člověk zjistí až při velikosti plodů jako oliva.
Další věc je monilia laxa - je vhodné udržovat světlé vzdušné koruny.
A špačkové - pokud se bude situace zhoršovat, tak udržovat stromy ve velikosti, která se dá zasíťovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru