Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cerpadlo vodarny stale bezi

Dobry den, muj dotaz se tyka domaci vodarny Sigma. Pouzivame to k cerpani vody ze studny a zalevani zahrady. Jednou prestala tect z hadice voda a mysleli jsme si, ze proste dosla ve studni voda. Ale ted jsme zjistili, ze je vodarna vypnuta, tak jsme to zapli. Voda zase tekla a mohli jsme opet zalevat. Ovsem ve studni v kuse dve hodiny huci, predpokladam cerpadlo. To nikdy nedelalo, po chvili vzdy vyplo. Nevite prosim vas, kde by mohl byt problem? Dekuji

Předmět Autor Datum
Vadný tlakový spínač? Vyhodilo to jistič nebo tepelnou ochranu? Trochu se rozepište, jak to máte s…
iconek 31.08.2015 00:28
iconek
když to vypímalo, tak tomá tlakovou nádobu aspínač. Je nádoba natlakovanávz duchem? Není v nádobě pr…
paul 31.08.2015 07:57
paul
Je to Sigma Darling Nautilus 1 (je to starsi kousek) na 220V. Funguje to uplne normalne (mozna je v…
APxx 01.09.2015 21:08
APxx
Dobrý večer,může být přicpaná trubička,která vede do tlakového spínače cizím tělesem,vodním kamenem…
Lubomír 01.09.2015 21:57
Lubomír
Taky jsem mněl podobný problém s vodárnou,čerpadlo tlakovalo dlouho,už jsem chtěl kupovat nové,pak m…
Kimbert 01.09.2015 21:48
Kimbert
Ještě malý dodatek,já mám na vodárně za čerpadlem manometr,pokud čerpadlo jede tak manometr mi ukazu… poslední
Kimbert 01.09.2015 22:00
Kimbert

Vadný tlakový spínač?
Vyhodilo to jistič nebo tepelnou ochranu?

Trochu se rozepište, jak to máte s tou vodárnou zapojené.A hlavně o jaký typ se jedná.

Pokud hučí, může být špatné rozběhové vinutí, jestli je na 220.
Pokud je na 380, nevypadla jedna fáze?
Když to hučí, teče voda?

Je to Sigma Darling Nautilus 1 (je to starsi kousek) na 220V. Funguje to uplne normalne (mozna je v hadici trosku mensi tlak), ale kdyz zavru hadici, tak cerpadlo huci klidne hodinu. Dostal jsem tip i od nekoho jineho, ze by to mohl byt ten tlakovy spinac. Popripade se ma pry delat pravidelne, jakesi zvyseni tlaku a jsem si jisty, ze tak poslednich 6 let na to nikdo nesahl. Je to problem opravit ten spinac nebo by bylo lepsi poridit nejakou novou vodarnu? Na ty stare Sigmy jsem prave cetl hodne pozitivnich nazoru. Hlavne ve smyslu, ze to je stara poctiva vyroba...

Dobrý večer,může být přicpaná trubička,která vede do tlakového spínače cizím tělesem,vodním kamenem nebo rzí.Toto bývá prvotní závadou nevypínání čerpadel i když na manometru je již potřebný tlak.
Tlakový spínač odmontujte,pročistěte vstup do spínače i před spínačem a znovu zkuste načerpat.Pokud bude závada přetrvávat,může být letitým spínáním opotřebený vnitřní mechanizmus a unavené pružiny a tudíž spínač nefunguje tak jak má.
Další závadou může být,zub času omlel turbínku čerpadla a tudíž čerpadlo dává menší tlak než původně a jen někdy přetlačí vypínací systém tlakového spínače,doporučuji v spínači snížit vypínací tlak pomocí korunkové matice,nebo podobného systému,různého dle modelu spínače.
Pokud nezabere ani jedna úprava,natlakovat systém a změřit manometrem,jestli čerpadlo dává potřebný tlak,pokud ano,koupit nový tlakový spínač.:-)

Taky jsem mněl podobný problém s vodárnou,čerpadlo tlakovalo dlouho,už jsem chtěl kupovat nové,pak mě napadlo podívat se jak vypadá sací koš-totálně ucpaný a zpětná klapa ,která je součástí koše ta byla zaseklá takže se tam voda dostávala v minimálním množství ,po vyčistění a dotlakování tlakové nádoby čerpadlo jede jako nové.
Je možné ,že čerpadlo Vám jelo dlouho,a tepelná ochrana motoru ho vypla a tet má problém s nasátím vody,pokud je hladina hodně nízko .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru