Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mnoho květů, málo dýní.

V prípade tykvovitých, dyňovitých, po Trnavsky slangom "dzine", je nutné rozlišovať kvet samčí, ktorý vyrastá na dlhej stonke a kvet samičí, ktorý zo stvole vyrastá na krátkej stonke s ktorej sa po opelení tvorí predmetná "dzina" ako svet, ako Goliáš určenej na jadierka či cukety, patizóny a spol. žltých dýň určené za mlada, do max. dĺžky dorastu 35cm, krouhané spolu s mladými jadierkami, na vynikajúce omáčky s koprom a smotanou s pridaním dvoch-troch na drobné kocky nakrájaných mladých zemiakov - lojových, maslových rúžákov uvarených v zvlášť posolenej vode.

Tiež je možné, že je v pôde nesprávny pomer živín, lebo dostatok fosforu s vyváženou organickou hmotou vyzretého kompostu zaručí fertilitu peľu a oplodnenie samičích kvetov blizní.

(Samičie kvety nie sú v tak bohatej násade, hlavne záleží od použitého semena jadierok, ktoré je ideálne vykuchať na jeseň z vlastnej úrody a tie sadiť na jar do kelímkov do sterilizovanej pôdy. Napríklad v mikrovlnke na 40 min. plného výkonu). Niekedy sa skrížia cukety s žltými dyňami, ale v hrnci na omáčku je to jedno.

Ak sa neobjavia samičie kvety je nutné pridať zálievku hnojiva s rozpusteným fostorom v chelátovej forme ku koreňom, aby ho dokázala rastlina schosnovať, prípadne detto postrek aj na list s obsahom fosforu a mikro prvkov; molybdnén, horčík, železo, síra (Harmavit, Mikrochela).

Proti plesniam, múčnatke, max. aplikovať z jara 2x kuprikol a počas roka Thiovit (síra), lebo sirný postrek o.i. tiež likviduje roztočov v pletivách listov. Na uhorky určené k sterilizácii nálevom platí Thiovit úplne rovnako, ale už je zrejme tento rok po funuse, neskoro. (Osobne mi ešte uhorky veselo rodia, ale už spodné, prvé listy začínajú chradnúť, mladé uhorky sa začínajú mierne prehýbať, skrúcať do oblúčika, čo by mi byrokrati z Bruseu hanili. Nuž ale pre osobnú potrebu mi úroda 2019 v počte 80ks 700ml zavarených pohárov s čerstvým koprom s kolieskami mrkvičky, kolieskami cibule, jednou červenou guľatou feferónkou, ako bonus do zelených uhoriek pre ozdobu v pohári, stačí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny