Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nýtování pádla

Ahoj,
máme staré dřevěné pádlo a to mělo původně přes dolní hranu listu oplechování, které jsme ztratili. Plech mám, ale hřebíčkovat se mi to už nechce, bo to nijak zrovna dobře nedrželo. Šroubky taky nejsou to pravé, ideální mi přišlo nějak to snýtovat. Klasický nýtek jsem ale rozklepával všeho všudy jednou před téměř 30 lety v pracovním vyučování a tak se úplně nedá říct, že bych věděl jak na to.
Stavil jsem se tedy v železářství a tam mi poradili trhací nýty a prodali pár nýtu ve 3 velikostech + kleště. Přitáhnul jsem to domu a jal se zkoušet, jenže to tak nějak pořád není to, co bych chtěl. Buď nevím jak na to a nebo mám špatné nýty. Na kleštích jsem vybral odpovídají hlavici, do ní nýt, nýt vrazil do díry a kleště zmáčknul (úplně, alespoň myslím). O nějakém krásném rozplácnutí jako tady na druhé straně nemůže být ale řeč, spíš se tam vytvořila taková jakoby hruška. A nýt se neutrhnul. To se má pak ještě něco s tím udělat? A jaké nýty na to vybrat? Jak odhadnout délku atd. Jsou toho, jak jsem tak koukal, celkem mraky. Potřebovaly bych aby to na bou stranách vytvořilo plochou (nebo půlkulatou tedy) čepičku, žádnou hrušku. No, asi si představíte co asi tak může člověk chtít dole na pádle. Pádlo může být dole tlusté tak cca 5 mm + 2x plech 1mm.

Klidně použiju klasické nýty, nicméně jak se to tedy správně rozklepává? Našel jsem něco o hlavičkáři a a přítažníku, asi to bude jednoduchý, jen bych potřeboval nějaký základy...

Díky

Filip

Předmět Autor Datum
Pokud si koupíš normální nýty tak se nejdříve použije přítažník - tím se utáhne spojovací materiál (…
kpz3 11.08.2015 11:53
kpz3
Ten pohyb s kleštěmi (zmáčnutí) musíte opakovat, tedy zmáčknout, roztáhnout kleště a znovu než se ný…
dejv111 11.08.2015 14:21
dejv111
to bude asi ta pomyslná třešnička co mi na dortě chyběla. hned večer to zkusím
filuna 12.08.2015 08:25
filuna
I přes dvojí zmáčknutí ta brambora ve spod bude stále. Trhací nýty nejsou vhodné na nýtování materiá…
Rce 12.08.2015 12:20
Rce
NO a čím bys to dělal? Normálními nýty? Na starým kočárku byly takový nýty co byly dutý, jak bych to…
filuna 12.08.2015 13:21
filuna
Jsou na to takové nýtovací nástroje, nevěděl jsem jak se jmenují, ale google vyhledal: 1 - přítažník…
JoDiK 12.08.2015 14:51
JoDiK
Ono je to skvele na veci, kde nemuzes na druhou stranu, jako treba nanytovat plech na trubku a podob…
gilhad 13.08.2015 08:06
gilhad
Kdysi jsem potřeboval v bojových podmínkách provizorně opravit střenku na noži. Oholil jsem kousek h…
sHpy00n 11.08.2015 22:56
sHpy00n
:-) tak to je výzva. a já porád hledám něco v železážství, přitom stačí kus pazourku ;-)
filuna 12.08.2015 08:23
filuna
Ahoj, zkus sedlářské cvočky, není tam žádná síla, kterou musí udržet, mohly by stačit.
Trilobit 12.08.2015 21:49
Trilobit
paráda, díky za kokrétní tip, vyzkouším se poptat někde
filuna 13.08.2015 08:20
filuna
ZDRAVÍM KOLEGU "RETROVODÁKA" :-) Taky se mi nedávno podivovali, když jsem po zvolání AHÓÓÓÓJ! zamáv…
mirektatra 13.08.2015 07:21
mirektatra
no jen nech bejt, dneska je děsná módní vlna "retro" věcí, pořád někde vídám návody, jak si vyrobit…
filuna 13.08.2015 08:18
filuna
Pokud to chcete snýtovat a aspoň obecně o tom máte páru tak to zase tak velký problém nebude.Ideální… poslední
dabac 17.08.2015 08:12
dabac

Pokud si koupíš normální nýty tak se nejdříve použije přítažník - tím se utáhne spojovací materiál (má v sobě otvor na průměr nýtu) a pak se použije hlavičkář, kterým se udělá hlavička. Chce to hlavně trpělivost a zkušenost, aby vypadali stejně.:-)

I přes dvojí zmáčknutí ta brambora ve spod bude stále. Trhací nýty nejsou vhodné na nýtování materiálu, kde je nýt vidět z obou stran. Používá se tam, kde je ten bubák zespoda schován uvnitř. Zvrchu (co jsou nasazeny kleště) je hezký, zespoda je to jak slepičí prdelka. Tohle bych trhacími nýty nedělal.

NO a čím bys to dělal? Normálními nýty? Na starým kočárku byly takový nýty co byly dutý, jak bych to tak... jako ten nýtek co je například v druku nebo patentku - rozklepává se to takovou věcí co to jakoby sroluje. To jsem ale nějak samostatně nevidě. Nebo jsem se díval špatně?

ZDRAVÍM KOLEGU "RETROVODÁKA" :-)

Taky se mi nedávno podivovali, když jsem po zvolání AHÓÓÓÓJ! zamával dřevěným pádlem s mosazným oplechováním.
Já k opravě používám duté měděné nýty, kterými se připevňují brzdová obložení k čelistem (náklaďák). Provrtám podle průměru nýtu plech i pádlo skrz, upravím délku nýtu tak, aby za dírou přečníval o průměr otvoru (+ max 1/-0 mm), pilníkem upravím vzniklou plochu do roviny, včetně zachování středového otvoru. Pak dobře podepřu stranu s hlavou, na nýt položím matičku a "utáhnu" klepnutím všechny materiály k sobě, matičku sundám a důlčíkem rozklepnu nýt postupně do co nejširšího kónusu a protože nemám potřebný nástroj, kladívkem dokončím tvar do ploché hlavy.
Přeju úspěch na suchu i na vodě :-) AHÓÓÓÓJ !

no jen nech bejt, dneska je děsná módní vlna "retro" věcí, pořád někde vídám návody, jak si vyrobit retro krámy z nových složitým otloukáním, drbáním barvy atd. Vždycky si na to vzpomenu když jsem na chatě a vidím ty hromady otřískanejch stolů a židlí atd. Nebo když sedím na verandě u našeho pekelně moderního stolu s lavicema z "kartáčovaného dřeva" (táta byl před 30 lety línej to natřít, takže se to vykartáčovalo větrem a povodněma a ještě v tom máme bájo retro houbu :-) Už jsem to chtěl i zhoblovat, ale když jsem zjistil jak je to IN, tak ještě chvíli počkám, ať se aspoň jednou taky svezem na vlně... Leností jsme se nečekaně dostali do stavu, kdy nás klidně můžou jezdit fotit do nějakej lifestylovejch časopisů ;-)

Takže dneska bych se pomalu o ty dřevěný pádla začal někde v kempu bát. A co teprve o naší 40 let starou vertexku po tchánovi, to je model. Úplně nejlepší kousek mám ale na půdě a to je pádlo starý snad 70 let, celomasiv, žádný oplechování to nemá a asi ani nepotřebuje, páč je to tvrdý (a těžký) jak bejk. Proto to taky nepoužívám ;-)

Každopádně díky za tip na ty nejtky, zkusím to někde sehnat a nějak se s tím poprat.

Tak pěknej zbytek léta a snad taky trochu vody někde!

Pokud to chcete snýtovat a aspoň obecně o tom máte páru tak to zase tak velký problém nebude.Ideální jak už někdo psal jsou duté nýty.Pokud použijete měděnné tak je dobře je ohřát do červena a hodit do vody.Nýty změknou .pokud budete používat hliníkové tak ty jsu měkké.Jenom to chce dodržet správnou délku.Doporučuji pokud to bude situace vyžadovat pod horní stranu dát podložku daného průměru na nýt aby jste s nýtováním nepoškodil celou nýtovací plochu.Pokud nemáte dutý nýt,tak si jej snadno vyrobíte z nýtů s hřeby tak že hřeb vyrazíte a nýtujete klasickým způsobem.CHce to ale vyzkoušet na něčem podobném aby jste to nezprasil.Ještě máte možnost to snýtovat nýtovacími kleštěmi,následně vyrazit zbytek hřebu a dotvarovat plochu hlavu.doporučuji natrénovat,než začnete na ostro.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru