Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Černání oceli a její odstranění

Ahoj,
mám staré posuvné měřítko, které je po letech zčernalé. Nejde mi o to zachránit vlastní měřítko (při dnešních cenách), ale vzhledem k tomu, že jsem očištění již věnoval nemalé úsilí mě teď spiše zajímá "jak na to". Cílem bylo především očistit části s noniusem pro lepší čitelnost a zvolil jsem chemickou cestu (jistě smirkování či leštení bude fungovat, ale jde o to, abych si neodstranil nonius a pracnost bude nezanedbatelná).
Vyvaření v lázni s potravinářskou kyselinou citronovou bylo bez účinku. Následovalo naložení do lázně kyseliny chlorovodíkové (cca 20%). Na část s nonuisem tato lázeň zapůsobila dostačně, došlo k podstatnému a uspokojivému zesvětlení a vyčištění, na část jako jsou čelisti to zapůsobilo jen částečně. Po vyndání z lázně jsem všechny části opláchl s vodě se sodou a poté ve vodě s jarem a osušil. Bohužel posuvka začala hned "černat" a po 15 minutách již vypadala ještě hůře, než když jsem ji naložil do kyseliny, viz obrázky níže. Nejsem si jist kde byla chyba, možná nedostatečný oplach, nebo nutnost okamžité konzervace, nevím.
Neznáte někdo vyzkoušený recept jak "s černí zatočit"?

http://www.imghosting.cz/images/81foto_014.jpg
http://www.imghosting.cz/images/99foto_015.jpg
http://www.imghosting.cz/images/43foto_016.jpg

Předmět Autor Datum
chvíli to trvá ale sežeň si růžovou vatu a chce to poctivě vyšůrovat, pak ji slož a posuvku dej do p…
kamzl 13.07.2015 14:23
kamzl
Dík za radu, určite vyzkouším. Jen se musím zeptat co je korfil? Také nemám jasno pod pojmem "růžová…
okolokolemjdoucí 13.07.2015 18:46
okolokolemjdoucí
ružová vata je dnes predávaná ako Auron,v tom sa nemýliš......pokial sa jedná o výrobok z tvz.uhlíko… poslední
audax 13.07.2015 22:01
audax

chvíli to trvá ale sežeň si růžovou vatu a chce to poctivě vyšůrovat, pak ji slož a posuvku dej do pouzrda vystříkano konkorem, v případě nouze aspoň do hadru namočeným v oleji.

Jinak ji namoš tak na 3 hodinky do obyčejný nafty, pak korfilem vylešti a opláchni - odmasti v benzínu - a zakonzervuj konkorem nebo aspoň olejem.

Dík za radu, určite vyzkouším. Jen se musím zeptat co je korfil? Také nemám jasno pod pojmem "růžová vata", ale předpokládám že se jedná o prostředek dnes známý pod pojmem "Auron vata na čištění", nebo se mýlím? Dík

ružová vata je dnes predávaná ako Auron,v tom sa nemýliš......pokial sa jedná o výrobok z tvz.uhlíkovej ocele,u nej je to bohužial normálny jav,že po čase začne černať podobne ako napr. striebro,nieje to chyba ale vlastnosť tohto typu ocele,ocel,ktorá nemení farbu,ale zostáva stále rovnaká je tvz.inox ocel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru