Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozbitá pokosová pila

To na obrázku by mohl být obvod pro plynulý rozjezd pily. Hliníková destička bude chladič spínacího prvku. (také by to mohla být elektronika regulace obrátek, pokud ji pila má.).
Tato regulace mohla odejít, ale pokud něco slyšitelně bouchlo, mělo by to na tom být vidět.
Pokud se pila ani nehne, je potřeba zkontrolovat jestli vede kotva (mezi uhlíky, přitom pootočit rotorem. Pak jestli vede obvod magnetů. Také celkově obvod celého motoru
(!! při odpojení od sítě, ohmmetrem).
Do samotného motoru povedou jen dva vodiče jeden k jednomu magnetu statoru, druhý ke druhému magnetu. Zbývající dva vodiče od magnetů povedou na uhlíky. Obvod musí ukázat měřák mezi oběma dráty vedoucí k magnetům. Obvod je pak magnet kotva magnet. Pokud obvod není, je něco přerušené v motoru, ale moc bych to nečekal, tyto motory končí spíš závitovým zkratem v kotvě. To se ale zpravidla nepřeruší, motor jede špatně, táhne mohutnou jiskru, ale točí se.
V některých takových strojích jsem se setkal i s vestavěnou tavnou pojistkou.
Tedy dál zkontrolovat přívod, oba vodiče, spínač. Pokud (a určitě), tam je kondenzátor, může mít vestavěné tlumivky, nebo je alespoň průchozí. Zjistit v tom případě průchodnost kondenzátoru. Takový kondenzátor má pět vývodů. Zelený ukostřen. Z jedné strany přívod fáze a nuly, z druhé strany k motoru, mezi tím je kapacita.
Závada by se měla někde objevit. Navíc lze provést test samotného motoru s odpojením všeho ostatního. Přivést napětí přímo na krajní přívody ke statorovým cívkám. Motor se musí rozběhnout. Ale pokud má motor velký výkon a stroj obsahuje zmíněný plynulý rozběh, tak při přímém připojení se (!!pozor na úraz!!) rozběhne tak rychle, že záběrovým proudem může i vyrazit jistič.
Napište, co jste zjistil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny