Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obsypání bazénu zeminou

Dobrý den všem!Jak už z nadpisu vyplívá,řeším takové dilema ohledně obsypání laminátového bazénu.Bazén není nijak extra velký (ovál 3,4 x 2,7 x 1) a tak přemýšlím,že bych ho obsypal z bočních stran zeminou.Schody by byli samozřejmě podbetonované kvůli případnému prohnutí při zatížení.Proto bych se chtěl zeptat někoho kdo s tím má zkušenost,nebo při instalaci takového bazénu byl,jestli je to realizovatelné?

Předmět Autor Datum
Pokud toto budete provádět tak nezapomeňte mít bazén napuštěný.
dabac 22.06.2015 13:04
dabac
Děkuji za odpověd.Takže pokud dobře chápu,tak bazén lze zasypat pouze zeminou?S tím napouštěním při…
Memphis-m6 22.06.2015 23:09
Memphis-m6
není jasné jaký bude zásyp.Pokud bude kolem bazénu zásyp částečně rovina,tak bych betonový věnec ani…
dabac 23.06.2015 15:15
dabac
Možná jsem jen nechápavej,ale myslím si,že si nerozumíme.Jedná se o laminátovej bazén který zapouští…
Memphis-m6 23.06.2015 22:53
Memphis-m6
omlouvám se le rozuměl jsem že budete dodatečně dělat zásyp okolo bazénu.Takže je vše jasné.ZeroZero…
dabac 24.06.2015 10:53
dabac
Nene.Je to výstavba nového.I tak děkuji za Váš čas. nový
Memphis-m6 24.06.2015 23:11
Memphis-m6
Myslím, že při této velikosti by neměl být problém. Dno bazénu je nutno usadit do písku, nebo přesát…
Zerozero 24.06.2015 00:50
Zerozero
Zdravím.Díky moc za odpověd.Ted už v tom mám jasno.Pod bazénem mam udělanou železobetonovou desku,ta…
Memphis-m6 24.06.2015 09:09
Memphis-m6
Zdravim jj, tak jak pise Zerozero. jen doplnim: - na tu betonovou desku pod bazen bych dal geotext… nový
Al2 24.06.2015 11:57
Al2
A ještě pridam jeden hint - aby teplo z bazenu neutikalo zbytecne stranami do zeme (vlhka hlina okol… nový
Al2 24.06.2015 14:46
Al2
Díky,díky moc.Rady se určo hodí.S polystyrenem počítám.Extrudák dám 3cm pod dno.Zbytek bude bud 3cm… nový
Memphis-m6 24.06.2015 23:09
Memphis-m6
Dobrý den. chtěl jsem se zeptat jak dopadl obsyp jen hlinou...řeším teď něco podobného. prosím dejte… poslední
frana0077 09.02.2020 10:49
frana0077

není jasné jaký bude zásyp.Pokud bude kolem bazénu zásyp částečně rovina,tak bych betonový věnec ani nedělal.Hornmí hrana stěn bazénu je zakončena nějakým lemem.Okolo bych jenom položil dlažbu do čedičové drtě.Pokud budou stěny zásypu šikmé tak vám to bude stejně časem ujíždět.

Možná jsem jen nechápavej,ale myslím si,že si nerozumíme.Jedná se o laminátovej bazén který zapouštím úplně do země.Terén okolo bazénu je rovný.Nikde nic šikmého.Prostě jen díra v zemy.Co jsem se koukal na nějaké návody,tak když se bazén položí do díry,a obsype se betonem.Ale všechny to byly mnohem větší bazény.Proto mě napadlo beton nahradit zeminou,co jsem vykopal z díry na bazén.Betonový věnec bude jen kvůli zpevnění vršku.

Myslím, že při této velikosti by neměl být problém. Dno bazénu je nutno usadit do
písku, nebo přesáté urovnané zeminy, aby se váha dobře rozložila. Boky bazénu obsypat přesátou zeminou, aby tam nebyly kameny, které by mohly bazén poškodit.
Také bych asi nedělal okolo betonový věnec, protože zásyp bude nějakou dobu sedat a pod betonem by se udělaly dutiny. Lépe obložit dlaždicemi a to lze snadno při sesednutí opravit.

Zdravim

jj, tak jak pise Zerozero.
jen doplnim:

- na tu betonovou desku pod bazen bych dal geotextilii, s presahem do stran i mimo prumer bazenu. Lepe se dno bazenu vyrovná s povrchem desky, bude lepe chraneno proti prolisovani nerovnosti
- obsypavat soucasne s napoustenim (hladina vody kopiruje cca dosypavani zeminou) a zeminu dusat palicí okolo, aby davala pak bazenu oporu a neslehavala se tolik ...

A ještě pridam jeden hint - aby teplo z bazenu neutikalo zbytecne stranami do zeme (vlhka hlina okolo je ucinny chladic), neni od veci oblozit boky bazenu po celem obvodu polystyrenem (takze v rezu to bude stena bazénu - polystyren - udusana hlina - okolni teren) ... vysku mate 1 m, takze se to bude i dobre delat a obkladat z pruhů narezanych z polystyrenovych desek. Na rovnych stranach klidne celou desku na vysku, v obloucich pak narezat pruhy dle polomeru zakriveni, aby to hezky sedlo ... prodlouzi to koupaci sezonu ... idealni by byl XPS o tloustce 5 cm a dat dve vrstvy tak, aby se svisle spoje prekryvaly (celkem 10 cm) ... ano, jsou to penízky navíc, ale koupaci sezonu si prodloužíte minimalne o mesic ...

Díky,díky moc.Rady se určo hodí.S polystyrenem počítám.Extrudák dám 3cm pod dno.Zbytek bude bud 3cm , nebo 5cm.Když jsem se ptal na cenu 3cm extrudáku,tak na bazén by mi to vyšlo na 1700.Ani nechci vědět za tu pětku.Proto jsem ho ze stran zavrhl (ty peníze si dokážu představit účelněji utracený),tak vítězí klasický.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru