Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proud v rozvadeči.

Dobrý den pánové,
Než začnu s dotazem chtěl bych upozornit,že zde píši jako laik a čistě ze zajímavosti.
Pracuji prvním rokem jako školník a poprvé jsem měl nutnost jít do rozvodny nahodit jistič.
Viděl jsem tam v rozvaděči fázové ''šíny'' ze,kterých byl napájen rozvaděč,ze dvou šín byl vzítý přes šroubové spojení tenkým kabelem odvod na jistič.
Jako laika mě to zarazilo a říkal sem si,že přes ty šíny přece musí protékat velké proudy..
Má otázka tedy plyne na ten tenký kabel se ty proudy nedostanou?Přes ten kabel pude jen toco si veme spotřebič za tím jističem?

Děkuji za odpověď s přáním hezkého zbytku dne.

Předmět Autor Datum
Ano. Teoreticky jeste neco malo navic, co by odpovidalo rozsireni prurezu v miste pripojeni, ale to… nový
bahno 04.06.2015 16:48
bahno
Když před stovkami let lidé bádali nad tajemnými silami přírody, přirovnávali elektřinu k vodě. Není… nový
JoDiK 04.06.2015 19:45
JoDiK
Mě spíš zaráží, že takový laik má přístup do rozvodny, kde jsou přístupné nezakryté "šíny" pod napět… nový
czcharlie 04.06.2015 21:37
czcharlie
Vyhl.50/78Sb., §4 - (dle staré terminologie) "osoba poučená" (tedy bez elektrotechnického vzdělání.… nový
mirektatra 05.06.2015 09:53
mirektatra
Ti elektrikáři jsou opravdu nejchytřejší na celém světě.Takové "šíny"jsou u každého většího objektu… nový
oldo 08.10.2018 00:52
oldo
Já bych zkusil hádat, že ten rozvaděč není navržený speciálně pro vaši školu ale že je to nějaká sta… nový
Yarda 08.10.2018 08:07
Yarda
Ta skříň je vestavěná ve zdi té školy,psal jsem o nožové pojistce/150 A/ne o jističi,samozřejmě,že s… nový
oldo 08.10.2018 09:38
oldo
Já jsem reagoval na původního tazatele (proč jsou tam ty tlusté šíny). Ty s ním máš něco společného? nový
Yarda 08.10.2018 10:13
Yarda
Omlouvám se nepřečetl jsem si začátek,Oldo. nový
oldo 08.10.2018 10:43
oldo
Stávají se i horší věci, já jsem včera jel na otočku na jižní Moravu a zpátky, u Golčova Jeníkova mi… poslední
Yarda 08.10.2018 18:07
Yarda
Kabel k jističi musí být takového průřezu, aby jej jistič, svou ampérovou hodnotou, jistil proti pře… nový
George63 08.10.2018 10:03
George63

Ano.
Teoreticky jeste neco malo navic, co by odpovidalo rozsireni prurezu v miste pripojeni, ale to budou jen teoreticky uvahy o miliamperech.
Spis me zarazi, jak se laik dostane do mist, kde se vede proud holym neizolovanym vodicem - takova cast zarizeni nema byt laikovy vubec pristupna, ostatne i pro osobu znalou je to na praci ve dvou, pokud se to cely nevypne pred tim, nez se do toho leze.

Když před stovkami let lidé bádali nad tajemnými silami přírody, přirovnávali elektřinu k vodě.
Není to tak úplně od věci: představ si širokou řeku (to je ta tvoje fázová "šína").
No a z té řeky si mlynář pro svůj mlýn odvede malý náhon (tvůj tenký kabel). Mlýn spokojeně klape, řekou se valí spousty vody, které třeba někde dál po proudu roztáčí generátory vodní elektrárny. Proč by se ale ty spousty vody měly dostat do toho malého náhonu (na ten tenký kabel)? Když má před sebou obrovské volné koryto? Na to člověk nemusí být odborník, i laici mají často selský rozum.
[http://kutilska.poradna.net/file/view/3365-mlyn-gi  f]

Vyhl.50/78Sb., §4 - (dle staré terminologie) "osoba poučená" (tedy bez elektrotechnického vzdělání. Kvalifikaci získá zaškolením a periodickým proškoloáním). Rozsah teoretické i praktické přípravy i opakovací školení, určí zaměstnavatel s ohledem na charakter práce. Oprávnění k práci v blízkosti el.zař. pod napětím, obsluha náročnějších zařízení... Je na zaměstnavateli, jestli důkazně ustojí obvinění, až se něco stane.

Ti elektrikáři jsou opravdu nejchytřejší na celém světě.Takové "šíny"jsou u každého většího objektu za plechovými dvířky,chráněnými jen univ. zámkem,ke kterému se dá koupit klíč v každém lepším el.obchodě.Několikrát jsem tam,také jako školník, měnil nožovou pojistku,kdybych čekal na elektrikáře,děti by se půl dne neučili a nefungovala by kotelna.

Já bych zkusil hádat, že ten rozvaděč není navržený speciálně pro vaši školu ale že je to nějaká standardní skříň se základním vybavením do kterého patří i ty tlusté šíny. A pak se tam namontují další věci co jsou potřeba pro to konkrétní použití. Tak těmi tlustými šínami ve vaší škole může protékat proud nula nula prd akorát co je potřeba pro spotřebiče za tím jističem.
Podle mého selského rozumu by měl existovat nějaký předpis nebo návod, co je potřeba udělat, když ten jistič vypne a kdo to smí udělat.
Když ten jistič vypnul, tak to mělo nějaký důvod a pokud ten důvod trvá, tak se to může kdykoliv opakovat. Nebo se stát ještě něco horšího.

Stávají se i horší věci, já jsem včera jel na otočku na jižní Moravu a zpátky, u Golčova Jeníkova mi přestal fungovat tachometr, rychlost jsem odhadoval podle otáčkoměru a podle toho co mi hlásila manželka z navigace. Doufám, že mi nepošlou srdečný pozdrav ti co pomáhají a chrání:-(

Kabel k jističi musí být takového průřezu, aby jej jistič, svou ampérovou hodnotou, jistil proti přetížení. A na to jsou tabulky povoleného zatížení vodičů, podle druhu vodiče a jeho uložení. Nejde o spotřebič za jističem.
Do rozvaděče, který má po otevření dveří volný přístup ke sběrnicím (holým částem pod napětím, krytí IP 00) nesmí pracovník bez elektrotechnické kvalifikace! Pokud by došlo k úrazu, bylo by to hrubé porušení bezpečnosti práce a byly by z toho příslušné sankce. To pochopitelně, pokud by jsi to přežil. Můj oblíbený slogan: "Elektřina nazraňuje, ta "pouze" zabíjí!" :x: Pro volný přístup pro osobu bez el.tech. kvalifikace je minimální krytí IP 20, to znamená, že po otevření dveří by měla být na přístrojích t.zv. "maska", kryjící živé části. Případně všechny připojovací svorky přístrojů musí mít toto krytí a nesmí být nikde volný přístup k živým částem.:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru