Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna ložiska u bazén.čerpadla?

Zrejme sa jedná o tesnenie hriadele v podobe náhrady gufera. Ten krúžok sa navlieka na hriadeľ, aby z neho odkvapla, resp. odstredila voda a netlačila sa smerom k ložiskám po hriadeli. Voda vzlína po hriadeli aj pri otáčkach, musí mať tzv. odkvapovú hranu ktorou bude predmetný gumený krúžok.

Ložiská kup obojstranne(!) zadeklované plechmi, je v nich zalisovaná vazelína, nedostane sa dovnútra ku guličkám voda.

Lenže čo píšeš, budeš v peknej kaši, ak čerpadlo rozoberieš.

Čerpadlo je nutné mať stále zavodnené, bez vzduchu. Potom nekoroduje. Nemusíš ho vyťahovať zo šachty ak v nej nemrzne. Alebo ho dať do vysušiť horúcim vzduchom, aby vyschli aj lamely, čo sa ale každoročne nevyplatí. Šaskáreň náročná na energie.

Ja mám tiež vedľa studne betónovú šachtu 180cm hlbokú kde mám komplet HW zariadenie, 150l expanzku, tlakové spínače, motorové ističe, tri nezávislé čerpadlá, šaltre 3x400V, 1x230V a odtiaľ pokračuje potrubný rozvod tlakovej vody do chalupy, na záhradu, k tepelným čerpadlám, čističke vody v pivnici a ešte do ďalšej 150l expanzke na vyrovnanie tlaku za čističkou pri prudkom odbere vody do WC benkisermi. Žiadne vypúšťanie vody na zimu, nonstop fachčí šachta s čerpadlami celoročne. Polievacie, odstredivé čerpadlo, je furt zavodnené aj keď sa nepoužíva v zime.

Hriadeľ budeš nútený v mieste styku gufera (tesnenia) prelapovať, následne zelenou pastou alebo silichromom fest filcovým kotúčom preleštiť do zrkadlového efektu, aby sa gufero o hriadeľ nedralo. Uvidíš v akom stave je po rozborke.

Vnútro čerpadla a lamely je vhodné horúcom octom (nechať pôsobiť) alebo kyselinou chlorovodíkovou vyčistiť od usadením vodného šutra a hrdze.

Osobne nahradím každú hriadeľ na čerpadlách za leštené antikoro, je naveky pokoj. Spravil som to aj na Sigmách SVA32, kde sa používajú klasické upchávky ešte z lojového motúza alebo teflonového špagáta namiesto ktorých dávam náhradu, tj. päť gufero narazených do čela liatiny za sebou (je dostatok priestoru, zicher je zicher). Ani slza vody. Len je nutné vysoké preleštenie hriadele v mieste styku s guferami.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny