Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Převozní(dočasná,manipulační,zelená) SPZ

Hoy.

Vozím auta z DE celkem pravidelně a k dočasným převozním značkám jsem na Německém úřadě pro registraci vozidel zjistil následující: "dočasné" RZ se žlutým pruhem lze použít pro přepravu vozidla z místa zakoupení do místa bydliště, servisu apod v rámci Německa. Ostatní země EU a Švýcarsko však tyto RZ respektují a po dobu jejich platnosti vozidla provozovaná na svém území zpravidla nijak nepostihují. Tzv. "celní" RZ, tedy ty s červeným pruhem a většinou měsíční dobou platnosti, lze použít i k cestám do zahraničí, jsou však výrazně dražší.
Naproti tomu hrozí řidiči postih do výše 10.000,- Kč, bude-li na území ČR provozovat vozidlo, dovezené ze zahraničí, opatřené papírovou zelenou RZ. Tyto papírové RZ lze použít pouze u vozidel, která již byla schválena pro provoz na pozemních komunikacích v ČR (nová i ojetá) a mají tedy již vystaven český TP. To neplatí pro tzv. "trvale manipulační" RZ, které ale může vlastnit a používat pouze osoba či firma, jejímž oborem podnikání je dovoz, opravy, nákup a prodej motorových vozidel.
Ve Vašem případě je tedy jedinou zákonnou možností přeprava Vašeho vozidla z ČR hranice pomocí odpovídající přepravní techniky (odtahové vozidlo nebo přívěs).
Nejjednodušší ale je, prostě se svým novým vozem přijet až domů. Přeji šťastnou cestu. JiM :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny