Předmět Autor Datum
platí to na ovocné stromy, k jiným do 15cm průměru, jinak ořez pokud je nutný můžeš udělat i na stol…
kamzl 01.04.2015 20:37
kamzl
každej rok je to jinak, ale teď snad platí tohle Zcela bez povolení (pokud se dřevina nepovažuje za…
jirka44 01.04.2015 20:46
jirka44
je to smrk 25 metru vyska a je 4 metry od chaty co ted ? když orezu vetve tak to bude tyc u chaty
pavel s 01.04.2015 20:48
pavel s
No vidíš a můžeš tam pověsit třeba americkou vlajku :-)
Yoseph 01.04.2015 21:02
Yoseph
Obrať se na místně příslušný úřad a uveď, že strom ohrožuje bezpečnost chaty.
Ara 01.04.2015 21:02
Ara
buď ho na prasáka skácej sám, nebo firmě řekni že ti dělal škodu, že se bojíš o majetek, oni ti pora…
kamzl 01.04.2015 21:08
kamzl
Na Obecní úřad poslat žádost o povolení pokácet strom. Hlavní je tam uvést pádné argumenty, proč to…
Robisek2222 02.04.2015 07:06
Robisek2222
Zdravím, jen doplním, že úřad má na vyřízení měsíc, měsíc na vyřízení má kraj. úřad skrze zeleň a da…
trtr 02.04.2015 09:07
trtr
No v mém případě vyřízení trvalo asi 14 dní a povolení ke kácení mi vydal místní Obecní úřad. Strom…
Robisek2222 02.04.2015 11:33
Robisek2222
Tak tak, jiní lidé. Každý to jinak prožívá.:-D
trtr 02.04.2015 13:49
trtr
Problém bude asi i s tím vegetačním klidem,mám tušení,že ten byl jen do konce března,takže legálně t… poslední
Karel04 02.04.2015 17:25
Karel04

platí to na ovocné stromy, k jiným do 15cm průměru, jinak ořez pokud je nutný můžeš udělat i na stoletý lípě(nechráněné státem nebo to nesmí být památný strom) ale jen ořez(např. z důvodu ohrožení stavby, el vedení, majetku a životu obecně)

každej rok je to jinak, ale teď snad platí tohle

Zcela bez povolení (pokud se dřevina nepovažuje za významný krajinný prvek nebo za stromořadí) se mohou kácet stromy, které splňují alespoň jedno z následujících čtyř kritérií:
dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,
zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,
dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin,
ovocné dřeviny - musí přitom jít o zastavěné území a pozemek musí být v katastru evidován jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha - zeleň.

buď ho na prasáka skácej sám, nebo firmě řekni že ti dělal škodu, že se bojíš o majetek, oni ti poradí-kor teď je příhodná doba když fouká anebo to okecáš tim že se prostě zlámal.

nebo ořež větve a zkousni to. ještě větší prasárna je natlouct do kmene zbytky měděných plíšků a počkat on shnije sám do dvou let a stejně ho budeš shodit.

...ale u smrku by neměl být problém jestli to je na tvým pozemku a ne někde na pronajatým od obce,v klidu bych to promyslel, mimo vegetační období bych ho skácel, pokud se někdo bude ptát tak se prostě ve větru zlomil, byl shnilej, shazoval mi tašky ze střechy, rozbíjeli mi okna větve apod.

spíš de o to technicky promyslet, je to dost statný strom a chtělo by to firmu nebo spoň hubcuk a místo kam ho položíš.Na oplátku na oko kdyžtak slib že tam zasadíš někde novej menší.

Edit: asi vim kam míříš, je to někde v chatový oblasti, např u přehrady? a máš dilema jestli ti to místní úřad nebo lesní správa povolí?např. z důvodu CHKO?

Na Obecní úřad poslat žádost o povolení pokácet strom. Hlavní je tam uvést pádné argumenty, proč to chcete. Nejlepší je použít že vám ničí majetek, stíní, hrozí pád a tím újma na majetku a životech, hlavně dětí, atd. Čím víc toho napíšete, tím líp. Následně se u Vás zastaví komise, zhlédne situaci a následně pošle vyjádření. Nejvíc se tyto organizace bojí škod na majetku a lidských životech, bo pokud by Vám pokácení zakázali a následně se něco stalo, tak můžete pak operovat tím, že "já Vás varoval" a žalovat.

Zdravím, jen doplním, že úřad má na vyřízení měsíc, měsíc na vyřízení má kraj. úřad skrze zeleň a další měsíc mají na zpracování výsledků. Takže je to běh na cca 3 měsíce. Navíc, pokud už není vegetační klid, tak pokud nebudou jo důvody, tak máte smůlu, pak jedině zaplatit odborníka co řekne, že strom je napadaný či jeho stav není dobrý (vše ale zaplatíte). Kladným argumentem ve věci je uvést, že si strom případně porazíte sám, nutno se ale zeptat, co s případným dřevem, jelikož by to bylo obohacení (většinou přenechávají jako protihodnotu za kácení). Samostatné kácení je ale možné jen, pokud s tím máte zkušenosti a nedojde k ohrožení osob, majetku a omezení dopravy.:-)Toto vše vím, protože jsem tím prošel.

No v mém případě vyřízení trvalo asi 14 dní a povolení ke kácení mi vydal místní Obecní úřad. Strom byl lípa, o obvodu kmenu 3m, na mém pozemku. Jen byla podmínka kácet v době vegetačního klidu. A "prohlídka na místě komisí nebyla nutná, protože vlastník podrobně popsal situaci" stálo v povolení :D taky jsem jim popsal rizika na dvou stranách A4 :D
Žádný kraj, ochranáři ani jiné instituce se mi k tomu nevyjadřovali. A to jsem v CHKO II. pásmo. Možná jiný kraj, jiný mrav, nevím.

Problém bude asi i s tím vegetačním klidem,mám tušení,že ten byl jen do konce března,takže legálně to už asi nepůjde,až zase na konci roku.
Ale zkusil bych uvést v žádosti něco jako:Teď za toho hrozného větru jsem se byl podívat na chatě a ten strom se tak kymácel a ohýbal,že jsem se fakt moc bál,že spadne na mne nebo na chatu,tak jsem raději zase hned utekl pryč a od té doby se tam už budu bát stále.Natož tam vzít děti....-jak už psal Robisek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru