Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem El: trafo v lustru + fáze na pevno

Zdravím Vás přátelé a elektrikáři především. Dnes jsem se chystal na výměnu lustru (je tam trafo 230/12V na malé halogenky) za původní obyč. žárovku (-probíhala rekonstrukce). Zjistil jsem však zajímavou věc (poté,co jsem dostal pecku...) a sice,že je tam po zeleném přivedená fáze na tvrdo a rozepíná se tedy nulák (idiot původní elektrikář,ten nulák má tady černou barvu),který je přivedený na spínač.-jedná se o hlínu.
Myslím,že žárovce je tak nějak jedno,jestli tam má fázi neustále,ale mít tam pořád zapojený trafo naprázdno asi nebude úplně ideální,kromě toho,že to hučí (při vypnutí spínače-odpojený sekundár) to samozřejmě žere....Napadlo mě přehodit to nějak ve vypínači,ale tam je to pro změnu tažený v mědi a krabici jsem nikde neviděl. Ze stropu ještě trčí jeden drát,dle měření je to klasický zemnění-podle mě někdo použil původní 2. fázi jako zem.
Nicméně nevím,jak to vyřešit,aby mi tam fáze nešla pořád a zárověň abych nemusel sekat strop/zdi,zbytek rekonstrukce je již hotový. (el. rozvody jsem nechal původní.)
Pokud byste měli nějaké tipy a konstruktivní rady,budu Vám vděčný,přeji hezký den ;-)

Předmět Autor Datum
Pokud to fungovalo na žárovku,tak to bude fungovat i na trafo, pokud je trafo v lustru tak ho připoj…
nedis 27.03.2015 16:11
nedis
Ja som ten dotaz vobec nepochopil. Normalne sa spina primar (spinac v stene bol predsa na 230V), a n…
MM.. 27.03.2015 16:59
MM..
Přesně tak, taky jsem to moc nepochopil. A to s tím kopancem na začátku je jen hloupá nebezpečná chy… poslední
IkaSGC 27.03.2015 17:26
IkaSGC

Pokud to fungovalo na žárovku,tak to bude fungovat i na trafo, pokud je trafo v lustru tak ho připoj místo žárovky, pokud budeš přerušovat nulák, tak nepojede naprázdno.
Někde se ale hlína z lustru a měď z vypínače musí potkat, takže tam krabice někde je (přeštukovaná).

Ja som ten dotaz vobec nepochopil. Normalne sa spina primar (spinac v stene bol predsa na 230V), a ne sekundar. Na primari je jedno ci sa rozopina faza alebo nulak, ked jeden rozopnes, trafo netrafuje, a nikde to nic nezere.
BTW. pred pracou si mas vypnut istic alebo aspon overit skusackou ci to neni pod napatim.

Přesně tak, taky jsem to moc nepochopil. A to s tím kopancem na začátku je jen hloupá nebezpečná chyba. Při jakékoli manipulaci je třeba odzkoušet přítomnost napětí na zařízení třeba fázovkou která se před použitím otestuje třeba v zásuvce, jestli je v pořádku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru